Het waren twee hectische weken, een heel contrast met de periode dat je aan een boek werkt. Er is veel media-aandacht geweest voor het boek en het einde hiervan lijkt nog niet in zicht. Morgenavond ben ik bijvoorbeeld een uur lang te gast bij het Ikon radioprogramma OBA Live.

Voor nieuwkomers die snel een overzicht willen krijgen van wat er allemaal is geschreven en gezegd geef ik hieronder een opsomming van de aandacht in kranten, op radio en tv en op internet. Ik doe dat per medium zoveel mogelijk in chronologische vorm.

Presentatie
De presentatie in Nieuwspoort op 15 november was bijzonder druk bezocht en feestelijk. Vlak voor de bijeenkomst twitterde Samsom: ‘Net op tijd Marcel Crok’s boek ‘Staat van het klimaat’ uit. Eindelijk een gedegen analyse van klimaatskepsis. Neem het straks in ontvangst.’ Hij was tijdens de presentatie zeer lovend over het boek wat enorm belangrijk is voor de acceptatie van het boek. Ik wil met het boek een brug slaan tussen de twee ‘kampen’ en dat kan alleen als het mensen het boek daadwerkelijk gaan lezen. De uitgesproken tekst van Samsom is te vinden op zijn Facebook-pagina en de mijne hier.

Kranten
Op de dag van de presentatie (15 november) had De Telegraaf een vrij groot artikel. Journalist Edwin Timmer interviewde mij eerder en heeft mijn werk de afgelopen jaren gevolgd. Dat zie je terug in het stuk dat goed weergeeft hoe ik in de materie zit. Hij focust in het stuk op de waarde die we moeten toekennen aan regionale klimaatscenario’s waaronder die van het KNMI. Naar aanleiding van het Telegraaf-artikel stelt kamerlid Richard de Mos dezelfde dag nog kamervragen.

Trouw komt dezelfde dag met een beetje zure recensie. Pier Vellinga is gevraagd te reageren op wat een stelling uit het boek zou zijn. Hij zegt dan: ‘Maar dat ene wat we wel weten, dat meer CO2 in de atmosfeer de aarde warmer maakt, trekt Crok in twijfel. Dat is raar.’ Dat is zeker raar, want ik doe dat absoluut niet in het boek. Dit is precies de ruis die ik van tevoren verwachtte. Het FD heeft online een stuk, dat inmiddels niet meer gratis beschikbaar is, maar een pdf vind je hier.

Woensdag 17 november komt De Telegraaf met een follow up: Atsma wil uitleg van KNMI over de klimaatscenario’s. Mijn collega Maarten Keulemans van NWT Magazine pikt het onderwerp op en schrijft een stukje voor de website van NWT. Ik zelf geef hier nog een toelichting over de rol en de beperkingen van klimaatscenario’s. Klimaatredacteur Paul Luttikhuis plaatst op zijn NRC-klimaatblog een gematigd positieve recensie, waarop levendig wordt gereageerd.

Zaterdag 20 november groot interview in de Volkskrant. Ben in grote lijnen heel tevreden met het stuk. Aan het eind herken ik mezelf minder, zie de toelichting hier.

Woensdag 24 november publiceert Timmer opnieuw een stuk in De Telegraaf met als kop ‘Atsma open voor klimaatsceptici’. In het stuk staat dat Atsma nog voordat hij naar Cancun vertrekt met mij wil praten. Dat klopt, het gesprek zal dinsdag 30 november plaatsvinden op het ministerie en is verder overigens vertrouwelijk.

Zaterdag 27 november verschijnt tenslotte de recensie van mijn collega klimaatjournalist Karel Knip in NRC. Mijn reactie staat hier.

Radio
Vlak na de presentatie was ik op radio 1 in debat met Samsom. De presentatrice verwachtte dat we het veel meer met elkaar oneens zouden zijn. Toen we na afloop de redactiekamer weer binnen liepen zei Samsom daarom ‘jullie zullen wel niet blij met me zijn’.

Twee dagen later (17 nov. om 19:30 uur) zat ik bij BNR Duurzaam. Presentatrice Hester van Dijk was behoorlijk kritisch, maar ik pareer haar vragen wel aardig volgens mij. Het werd een beetje gemeen toen ze vroeg ‘heb je die mensen van het IPCC eigenlijk wel eens gesproken?’ Je bent op zo’n moment net niet ad rem genoeg om te antwoorden ‘als je het boek had gelezen dan had je geweten dat ik diverse IPCC-onderzoekers gesproken heb’.

Vrijdag 19 november was ik in de uitzending bij Robert Jensen. Hij is vooral zelf aan het woord. Dezelfde avond vertelde mijn vroegere collega Sanne Deurloo in Hoezo Radio (vanaf minuut 8) over het boek.

Televisie
Maandag 29 november was ik te gast bij Ochtendspits. Ik had een gesprek van twee keer vijf minuten met Petra Grijzen. Het ging minder goed dan de radio-interviews en je merkt hoe moeilijk het is om een dik genuanceerd boek over zo’n complex onderwerp in een paar minuten goed over het voetlicht te krijgen.

Online
Ook op internet is er uiteraard de nodige aandacht voor het boek. De website FAQT had een voorpublicatie op zaterdag 13 november. Mijn vroegere collega Sven de Jong publiceerde een uitgebreid interview op de website van Kennislink. Hans Labohm besteedde meerdere blogberichten aan het boek, zie hier, hier, hier en hier.

Collega wetenschapsjournalist Simon Rozendaal maakte een videoblog over het boek. Theo Wolters schreef twee stukken op climategate.nl, hier en hier.

0 0 stemmen
Artikel waardering