De Staat van het Klimaat
Een koele blik op een verhit debat

Sinds de film van Al Gore en het IPCC-klimaatrapport uit 2007 zit de schrik er wereldwijd in. De mens veroorzaakt dramatische opwarming van de aarde en de funeste gevolgen daarvan moeten wij dringend tegengaan. Wie twijfelt aan deze onwelgevallige waarheid wordt buiten spel gezet als een opwarmingsontkenner.

Gelekte e-mails wierpen nadien echter een bedenkelijk licht op de wetenschappelijke integriteit van klimaatonderzoekers en in het laatste IPCC-rapport werden opmerkelijke fouten ontdekt. De klimaatconsensus kalft inmiddels sneller af dan de Groenlandse gletsjers.

Wat hiervan te denken? Staan de fundamenten van het klimaatbolwerk nog overeind? Kunnen wij het IPCC wel vertrouwen? Hoe urgent is de opwarming en waarom komen maatregelen maar niet van de grond? Kritisch en deskundig analyseert Marcel Crok het belangrijkste wetenschappelijke en politieke debat van onze tijd.

‘Helder verwoord en indringend gebracht’ Diederik Samsom (PvdA)

‘Een uitzonderlijk goed boek’ Simon Rozendaal (Elsevier)

‘Een pageturner die je onthutst achterlaat’ Salomon Kroonenberg (TU Delft)

Ecomodernisme
Het nieuwe denken voor groen en groei

Er zijn geen grenzen aan de groei. De aarde kan gemakkelijk 10 miljard mensen aan. Zonnepanelen en windmolens zijn een kostbare misstap, kernenergie heeft de toekomst. Biologische landbouw zal de wereld niet voeden, intensieve landbouw wel. De aanhangers van het zogeheten ecomodernisme, een nieuwe beweging van groene denkers en doeners, zijn uitgesproken optimistisch over de toekomst. Zij geloven in economische groei, niet in matiging. Ze bekijken de wereld nuchter en breken met romantische ideeën over leven in harmonie met de natuur. Ecomodernisten komen dan ook met een verrassende agenda om te zorgen voor meer natuur en een schoner milieu.

Dit boek schreven we in enkele maanden tijd met een groep van zeven journalisten, te weten Marco Visscher, Ralf Bodelier, Hidde Boersma, Joost van Kasteren, Bart Coenen (Vlaanderen), Rypke Zeilmaker en ikzelf.

Uitgever Nieuw Amsterdam Paperback (304 pagina’s