Het waren twee hectische weken, een heel contrast met de periode dat je aan een boek werkt. Er is veel media-aandacht geweest voor het boek en het einde hiervan lijkt nog niet in zicht. Morgenavond ben ik bijvoorbeeld een uur lang te gast bij het Ikon radioprogramma OBA Live.
Voor nieuwkomers die snel een overzicht willen krijgen van wat er allemaal is geschreven en gezegd geef ik hieronder een opsomming van de aandacht in kranten, op radio en tv en op internet. Ik doe dat per medium zoveel mogelijk in chronologische vorm.
Presentatie
De presentatie in Nieuwspoort op 15 november was bijzonder druk bezocht en feestelijk. Vlak voor de bijeenkomst twitterde Samsom: ‘Net op tijd Marcel Crok’s boek ‘Staat van het klimaat’ uit. Eindelijk een gedegen analyse van klimaatskepsis. Neem het straks in ontvangst.’ Hij was tijdens de presentatie zeer lovend over het boek wat enorm belangrijk is voor de acceptatie van het boek. Ik wil met het boek een brug slaan tussen de twee ‘kampen’ en dat kan alleen als het mensen het boek daadwerkelijk gaan lezen. De uitgesproken tekst van Samsom is te vinden op zijn Facebook-pagina en de mijne hier.
Kranten
Op de dag van de presentatie (15 november) had De Telegraaf een vrij groot artikel. Journalist Edwin Timmer interviewde mij eerder en heeft mijn werk de afgelopen jaren gevolgd. Dat zie je terug in het stuk dat goed weergeeft hoe ik in de materie zit. Hij focust in het stuk op de waarde die we moeten toekennen aan regionale klimaatscenario’s waaronder die van het KNMI. Naar aanleiding van het Telegraaf-artikel stelt kamerlid Richard de Mos dezelfde dag nog kamervragen.
Trouw komt dezelfde dag met een beetje zure recensie. Pier Vellinga is gevraagd te reageren op wat een stelling uit het boek zou zijn. Hij zegt dan: ‘Maar dat ene wat we wel weten, dat meer CO2 in de atmosfeer de aarde warmer maakt, trekt Crok in twijfel. Dat is raar.’ Dat is zeker raar, want ik doe dat absoluut niet in het boek. Dit is precies de ruis die ik van tevoren verwachtte. Het FD heeft online een stuk, dat inmiddels niet meer gratis beschikbaar is, maar een pdf vind je hier.
Woensdag 17 november komt De Telegraaf met een follow up: Atsma wil uitleg van KNMI over de klimaatscenario’s. Mijn collega Maarten Keulemans van NWT Magazine pikt het onderwerp op en schrijft een stukje voor de website van NWT. Ik zelf geef hier nog een toelichting over de rol en de beperkingen van klimaatscenario’s. Klimaatredacteur Paul Luttikhuis plaatst op zijn NRC-klimaatblog een gematigd positieve recensie, waarop levendig wordt gereageerd.
Zaterdag 20 november groot interview in de Volkskrant. Ben in grote lijnen heel tevreden met het stuk. Aan het eind herken ik mezelf minder, zie de toelichting hier.
Woensdag 24 november publiceert Timmer opnieuw een stuk in De Telegraaf met als kop ‘Atsma open voor klimaatsceptici’. In het stuk staat dat Atsma nog voordat hij naar Cancun vertrekt met mij wil praten. Dat klopt, het gesprek zal dinsdag 30 november plaatsvinden op het ministerie en is verder overigens vertrouwelijk.
Zaterdag 27 november verschijnt tenslotte de recensie van mijn collega klimaatjournalist Karel Knip in NRC. Mijn reactie staat hier.
Radio
Vlak na de presentatie was ik op radio 1 in debat met Samsom. De presentatrice verwachtte dat we het veel meer met elkaar oneens zouden zijn. Toen we na afloop de redactiekamer weer binnen liepen zei Samsom daarom ‘jullie zullen wel niet blij met me zijn’.
Twee dagen later (17 nov. om 19:30 uur) zat ik bij BNR Duurzaam. Presentatrice Hester van Dijk was behoorlijk kritisch, maar ik pareer haar vragen wel aardig volgens mij. Het werd een beetje gemeen toen ze vroeg ‘heb je die mensen van het IPCC eigenlijk wel eens gesproken?’ Je bent op zo’n moment net niet ad rem genoeg om te antwoorden ‘als je het boek had gelezen dan had je geweten dat ik diverse IPCC-onderzoekers gesproken heb’.
Vrijdag 19 november was ik in de uitzending bij Robert Jensen. Hij is vooral zelf aan het woord. Dezelfde avond vertelde mijn vroegere collega Sanne Deurloo in Hoezo Radio (vanaf minuut 8) over het boek.
Televisie
Maandag 29 november was ik te gast bij Ochtendspits. Ik had een gesprek van twee keer vijf minuten met Petra Grijzen. Het ging minder goed dan de radio-interviews en je merkt hoe moeilijk het is om een dik genuanceerd boek over zo’n complex onderwerp in een paar minuten goed over het voetlicht te krijgen.
Online
Ook op internet is er uiteraard de nodige aandacht voor het boek. De website FAQT had een voorpublicatie op zaterdag 13 november. Mijn vroegere collega Sven de Jong publiceerde een uitgebreid interview op de website van Kennislink. Hans Labohm besteedde meerdere blogberichten aan het boek, zie hier, hier, hier en hier.
Collega wetenschapsjournalist Simon Rozendaal maakte een videoblog over het boek. Theo Wolters schreef twee stukken op climategate.nl, hier en hier.
Beste Marcel,
Ik heb ook wat opgeschreven over je boek. Net als jij heb ik geprobeerd om genuanceerd te zijn. Ik heb daarbij ook enkele vragen tot je gericht. Ik hoop dat je gelegenheid hebt om te reageren.
Mijn reactie staat hier: http://bit.ly/excANc
Groeten
Beste Gerbrand,
dank voor je zeer uitgebreide en genuanceerde reactie op het boek. Ik zal wel even nodig hebben om punt voor punt te reageren maar beloof dat in de loop van deze week te doen,
mvg Marcel
Marcel,
“Dat klopt, het gesprek zal dinsdag 30 december plaatsvinden op het ministerie en is verder overigens vertrouwelijk.”
Ik denk dat je bedoelt 30 NOVEMBER. [MC dank, is hersteld]
Zo’n Hester van Dijk kent het verschil niet tussen kritisch zijn en moeilijk doen.
Ze valt je vooral continue in de rede om te laten horen hoe adrem ze je bij de tijd wil houden. Alsof ze denkt ‘wanneer ik maar vaak genoeg er tussen val, lijkt het duswelbeswel of ik professioneel en kritisch ben’. Meer narcist dan journalist dus
Maar hoe kun je kritisch zijn als je geen kennis hebt? Ze heeft geen jota uit het boek gelezen
Gerbrand, je schrijft in je “Kanttekeningen bij ‘De staat van het klimaat’” blz 20 [De CRU e-mails] “wierpen een bedenkelijk licht op . . “. Het hacken van mails is m.i. ook bedenkelijk. Dat is een jijbak: “Maar agent, u reed ook door rood” Ik heb op de universiteit geleerd dat je je stellingen moet onderbouwen en niet als een prima donna uit een slechte opera moet gaan jammeren dat je belaagd wordt. Een wetenschappelijke stelling is pas waar als deze voor de leeuwen wordt geworpen en overleeft, met een publicatie begint het pas. Gerbrand, Wanneer ga je het onwetenschappelijk… Lees verder »
@Hans Erren
Goed punt. Ik zal er zeker op reageren. Maar ik wil eerst even zien waar Marcel en anderen eventueel nog mee komen. Dan blijft het een beetje overzichtelijk.
@Hans Erren Alles leuk en aardig aan deze reactie, maar de klimaatwetenschappers kunnen bij het IPCC voorlopig nog steeds in hun ivoren toren blijven zitten. Het wordt hier en daar aan de kaak gevoeld, maar ik heb als ik eerlijk moet zijn nog weinig publicaties ontdekt die het IPCC ontkrachten. Simpelweg omdat weinig mensen er publiekelijk tegenin gaan, maar ook omdat het IPCC alle voor hen ‘schadelijke’ informatie natuurlijk direct van tafel veegt voordat het uberhaupt gepubliceerd is. Je hebt gelijk met het feit dat wetenschappelijke informatie pas gevalideerd is, wanneer het inderdaad die hele martelkamer heeft doorlopen, maar als… Lees verder »
Vanwege de vele interviews en de voorbereiding van het colloquium bij het KNMI laat de reactie op het stuk van Gerbrand Komen nog even op zich wachten. In de loop van volgende week zal ik erop reageren.
Marcel
@Hans Erren Marcel heeft laten weten dat het nog even duurt voor hij kan reageren op mijn kanttekeningen (http://bit.ly/excANc). Daarom nu toch eerst maar een reactie op jouw opmerkingen. Ik ben het helemaal met je eens dat data beschikbaar moeten zijn, zodat publicaties te allen tijde gecheckt kunnen worden. Daarom schreef ik in mijn kanttekeningen bij het boek van Marcel ook dit, over klimaatdata: In Nederland werd aan het KNMI in de 80er jaren de vraag gesteld ‘hoeveel inkomsten leveren die gegevens op’, en overal werden meteorologische diensten gedwongen om geld te vragen voor gegevens. Dankzij de inzet van mensen… Lees verder »
De link naar je artikel over de zon werkt helaas niet…
@Gerbrand ank voor je antwoord, allemaal waarheden als koeien die je neer zet die gelden in een ideale wereld. Helaas is in deze werkelijkheid de klimaatwetenschap allang gegijzeld door een kliek activisten die in een machtsvacuum zijn gesprongen. Statische data van landsbelang horen bewaakt te worden door het CBS. Wordt het KNMI extern geaudit op kwaliteit door het CBS? “2. Accordingly, data practices should preserve original data and make it accessible to colleagues.” Ik betreur het dan ook zeer dat je het gedrag van Jones (o.a. zeer slordig amateuristisch databeheer en omzeilen van wet openbaarheid bestuur) niet expliciet afkeurt, wat… Lees verder »
Dit is de juiste link:
http://home.kpn.nl/g.j.komen/zon.pdf
In mijn eerdere reactie had het systeem er een haakje aan geplakt. Sorry.
@Hans Erren Boos ben ik ook wel eens. Er is zoveel mis in onze samenleving. En dan voel ik me machteloos. Toch probeer ik constructief te zijn waar dat zin heeft. Ik zie dat jij dat ook bent. Dat idee van externe bewaking van de datakwaliteit lijkt mij persoonlijk wel een goed idee. Voor de goede orde: ik ben al enige jaren met pensioen en heb dus geen band meer met het KNMI, en kan ook zeker niet namens het KNMI spreken. Ik geloof niet dat het CBS de KNMI data bewaakt. Het KNMI onderzoek in zijn geheel wordt wel… Lees verder »