Mijn lange uitgeschreven stuk voor het NNV-symposium heeft geleid tot waardering en kritiek. What’s new :)

Vooral op de blog van Bart Verheggen heerst (weer) veel verontwaardiging, met name over grafiek 5 uit mijn uitgeschreven presentatie. Ik heb Spencer en Christy een mail gestuurd met de kritiek en zal hier later over berichten. [Update: Spencer reageert op de kritiek in een blogbericht]

Een andere manier om modellen en waarnemingen te vergelijken is door te kijken naar trends. In het rapport A Sensitive Matter laten wij de volgende figuur zien afkomstig uit dit lezenswaardige blogbericht van McIntyre:

Welnu, speciaal voor Neven heb ik McIntyre gevraagd of hij deze figuur kan actualiseren. Hier is het resultaat. De actualisatie eindigt in september 2015 voor de waarnemingen, modellen tot eind 2015.

Als de twee extra jaren iets duidelijk maken, dan is het wel dat modeltrends en de waargenomen trend nog duidelijker niet met elkaar overeenkomen.

Hier is een andere figuur uit hetzelfde blogbericht van McIntyre. Deze is heel interessant omdat de recente waarnemingen richting de rode lijn (het modelgemiddelde) kruipt, door de huidige krachtige El Niño. Hieruit zou je kunnen concluderen dat modellen en waarnemingen ‘consistent’ zijn, zeker als je bedenkt dat rond het modelgemiddelde zich uiteraard een onzekerheidsrange bevindt. Als je echter trends vergelijkt dan valt de waarneming (ok zonder foutenrange) buiten vrijwel alle modeltrends inclusief onzekerheidsrange.

Hier is ook nog de geactualiseerde trend voor de troposfeer in de tropen. Zie voor verdere uitleg McIntyre’s blogbericht:

 

0 0 stemmen
Artikel waardering