Rob de Vos van de blog klimaatgek.nl stuurde vandaag een persbericht rond met als titel ‘Nederland afgelopen decennium niet warmer geworden’. De grafiek hierboven is afkomstig uit het persbericht en door De Vos berekend op basis van de gehomogeniseerde maandgemiddelden van het KNMI voor De Bilt. Het KNMI maakt wel jaarcijfers bekend maar geen trends voor het afgelopen decennium.
Reactie op MeteoVista
De Vos’ analyse (het bericht van 28 dec. 2010) is niet bedoeld om te laten zien dat het KNMI ons informatie achterhoudt. Zijn analyse is een reactie op een persbericht dat weerbedrijf MeteoVista op 3 november jongstleden rondstuurde en dat door vele media werd overgenomen. In dat persbericht werd geclaimd dat Nederland het afgelopen decennium 0,42 graden warmer zou zijn geworden. Zo luidt een tussenkop in het persbericht van MeteoVista ‘Nederland is in 10 jaar tijd flink warmer geworden’.
In het artikel dat dagblad Trouw wijdde aan mijn boek zei Pier Vellinga: ‘In Nederland ligt de temperatuur vergeleken met tien jaar geleden 0,4 graden hoger.’ Een citaat dat overduidelijk rechtstreeks is overgenomen uit het bericht van MeteoVista.
Uit de analyse van De Vos blijkt heel duidelijk waar de fout van MeteoVista zit. Zij vergeleken de periode 1971-2000 met de periode 1981-2010 en concluderen dat de laatste periode gemiddeld 0,42 graden warmer is dan de eerdere periode. Maar dat is iets heel anders dan schrijven dat het de afgelopen tien jaar 0,42 graden warmer is geworden.
Schuttenhelm
Het persbericht van MeteoVista was geschreven door Joralf Quist en Rolf Schuttenhelm. Quist studeert natuurkunde in Utrecht en Schuttenhelm noemt zichzelf klimaatanalist. Uit zijn website blijkt dat hij zich actief met campagne voeren bezighoudt. Zo was hij onder andere de initiatiefnemer van http://www.40incopenhagen.org/, een campagne die erop gericht was dat er tijdens de klimaattop in Kopenhagen afspraken gemaakt zouden worden om CO2 met 40 procent terug te dringen.
Het is de vraag wat MeteoVista nu gaat doen. Rectificeren lijkt mij het enige juiste besluit, maar het is de vraag of het weerbedrijf dat ook zal doen.
PCCC
Vorige week had ik een zeer geslaagd etentje met de vroegere KNMI-researchdirecteur Gerbrand Komen en KNMI’er Rob van Dorland. We spraken onder andere uitgebreid over de rol van het PCCC. Ik vind dat het PCCC, dat over zoveel expertise beschikt, ingezet zou moeten worden om onjuiste berichtgeving over klimaat, of het nou de alarmistische of de sceptische kant op gaat, recht te zetten.
Het persbericht van MeteoVista was een ideale kandidaat hiervoor. Bij het KNMI zijn er diverse onderzoekers die meteen wisten dat het bericht van MeteoVista niet klopte. Het PCCC had nog dezelfde dag op klimaatportaal.nl de zaak kunnen rechtzetten. Maar noch het KNMI noch het PCCC reageerde en het bericht dat Nederland het afgelopen decennium aanzienlijk warmer is geworden kon ongehinderd in alle kranten verschijnen zonder dat er iemand in klimaatland naar taalde.
Je zou bijna zeggen dat ze het expres doen. Bijna dan.
Laat dat bijna maar weg. Nu kan door belanghebbenden het foute bericht eindeloos van elkaar geciteerd worden en op allerlei sites vastgelegd en daarna niet gerectificeerd worden. Kom je over 2 jaar op zo’n site, staat het bericht er nog steeds op en wordt er via de links op Google verwezen naar de andere sites waar het bericht ook staat. Tja en als het op zoveel sites staat is het natuurlijk waar. Zie je de middelbare scholier al googelen over 2 jaar, waarbij hij de betreffende hit krijgt op Pier Vellinga, Trouw en klimaatgek, de conclusie zal zijn dat enkel… Lees verder »
Het bericht van MeteoVista is duidelijk foutief. Maar de analyse van De Vos is ook niet om over naar huis te schrijven. Het is onmogelijk trends vast te stellen op korte dataseries. Als je de KNMI data van de laatste 12 jaar neemt krijg je een dalende trend. Neem je de laatste 15 jaar dan vind je juist weer een stijgende trend… Als je een lineare fit maakt over het temperatuurverloop sinds 1920 vind je toch echt 0.015 graden temperatuur stijging per jaar. Zeker is ook dat de afgelopen decade het warmste was sinds men is begonnen met het meten… Lees verder »
Christo, het begrip “trend” m.b.t. het decenniumverloop van de Biltse temperatuur komt in mijn bericht niet voor. De grafiek van De Bilt (en Eindhoven, en Maastricht) laat alleen maar de periode zien waarvan MeteoVista beweert dat het 0,42 graden warmer geworden is. Decenniumverlopen zijn erg populair bij weerbureaus. Overigens stip ik in mijn bijdrage van 28 december ook zelf aan dat een periode van 10 jaar te kort is om van een trend te spreken. Uw lineaire fit sinds 1920 laat een jaarlijkse stijging per decennium zien van 0,015 graden. Ik wed dat als u uw beginjaar anders neemt, de… Lees verder »
Beste Rob, misschien is het voor jou ook mogelijk eens te kijken naar de Belgische gegevens? Ze zijn daar al begonnen te meten in 1833 te Ukkel, bij het KMI. Ik vraag dit, omdat het bekend is dat het afgelopen jaar vlg. hun het warmste was sinds het begin van de metingen daar! Dat zou dus voor Nederland ook zo moeten zijn, dacht ik zo.Maar ik heb de gegevens niet om dat te controleren, jij wel?
Anders kan je er mss wel aankomen? Lijkt mij een boeiende controle mogelijkheid, om De Bilt hiermee te checken!
Ben geen meteoroloog of iets dergelijks maar gewoon burger. Gisteren in Breda aanwezig geweest bij Dodenherdenking. Koud dat het was. Graad of 7 hooguit en gewoon kil. Veels te koud. Dat zelfde was ook al in mei 2011 het geval en ik dacht ook 2010. Kan me herinneren dat bijvoorbeeld 1982,1983 en 1984 juist goed warm waren. Hoe zo dus nu veel warmer? Volgens mij is de – toekomstige – trend eerder dat het kouder gaat worden.