Liesbeth Grijsen, raadslid in de gemeente Deventer namens de partij Algemeen Plattelands Belang, volgt climategate.nl al sinds de oprichting. Ze keek reikhalzend uit naar de publicatie van De staat van het klimaat en kocht onmiddellijk acht exemplaren voor haar hele fractie. Aansluitend besloot haar fractie alle raadsleden van de gemeente Deventer het boek als kerstcadeau te geven. De Stentor had er deze week een kort berichtje over. In het stuk zegt Grijsen:

In de klimaatdiscussie gaat het in onze ogen teveel om meningen en is er weinig ruimte voor kritische vragen. Dit boek schetst de feiten. Onze boodschap is: baseer je bij het maken van beleid op feiten en niet op meningen.

Feiten
Het is uiteraard heel leuk dat een lokale politieke partij mijn boek gebruikt om het debat te voeren. Ik denk dat zeker hoofdstuk 8 daar heel geschikt voor is. Ik deel haar mening dat er weinig ruimte is voor kritische vragen. In het boek schrijf ik zelf dat er in het klimaatdebat eigenlijk maar 1,5 harde feiten zijn: CO2 neemt toe door toedoen van de mens en het is iets warmer geworden. Het tweede feit is een half feit omdat het nog zo onduidelijk is hoeveel warmer het nu eigenlijk is geworden en of het nu wel warmer is dan rond 1940.

Het probleem van het klimaatdebat is dus eigenlijk een gebrek aan feiten waardoor men terugvalt op meningen. Een van die meningen – het is CO2 – is de algemeen geaccepteerde mening geworden, zonder dat er keiharde bewijzen zijn.

Ik hoop uiteraard dat meer gemeenten het voorbeeld van Deventer zullen volgen en het boek zullen gebruiken om het debat te heropenen.

Tweede druk
Het gaat overigens verrassend goed met de verkoop van het boek. De eerste druk van 2500 exemplaren is helemaal verkocht en de tweede druk van duizend exemplaren is alweer voor de helft weg. Begin januari volgt waarschijnlijk de derde druk. Deze cijfers zijn behoorlijk goed voor een non-fictie boek.

Ik wil iedereen bedanken die de afgelopen tijd belangstelling heeft getoond voor het boek. Ik heb ontzettend veel spontane reacties gehad van lezers van het boek, zowel via e-mail als via de blog. Ik loop nog steeds een beetje achter met het beantwoorden van alle binnengekomen ‘brieven’, maar zal mijn best doen om uiteindelijk iedereen een persoonlijk berichtje te sturen.

Fijne feestdagen en laten we hopen dat het klimaatdebat in 2011 verder opengebroken zal worden.

0 0 stemmen
Artikel waardering