NWT Magazine van januari, dat al in de schappen ligt, heeft een special over de toekomst. Ik was gevraagd om vanuit het jaar 2030 terug te blikken op de ‘afgelopen’ decennia. Leuk om zelf eens te keer aan speculatie te mogen doen. Ik mag het hele verhaal om verkooptechnische redenen niet online zetten. Maar een tipje van de sluier kan ik wel geven.

In het verhaal is de volgende grafiek van de mondiale temperatuur opgenomen:

Het jaar 2010 eindigt net achter 1998 en in 2023 laat ik aanhangers van de broeikashypothese nog een keer opveren met een nieuw recordjaar. Maar verder is de trend afnemend.

Het verhaal begint als volgt:

(ANP) — “Het jaar 2029 was met 0,3°C boven het langjarige gemiddelde van 1991-2020 vrij koel. Dat blijkt uit cijfers van de Wereld Meteorologische Organisatie WMO. 2029 valt daarmee buiten de toptien van warmste jaren. Op de eerste plaats blijft staan 2023, op de voet gevolgd door 1998 en 2010. De laatste vijf jaar kwam geen enkel jaar in de buurt van de toptien.”
Dit bericht haalde begin 2030 geen enkel landelijk dagblad. Hoe anders was dat in het eerste decennium van de 21e eeuw. Toen haalden de jaargemiddelde temperaturen steevast de voorpagina’s. Ieder nieuw record werd met veel tromgeroffel gebracht als de voorbode van een naderende klimaatapocalyps.

Het blad is te koop in grotere kiosken en de betere boekhandel.

0 0 stemmen
Artikel waardering