Vanmiddag om 15uur ontvangt  Diederik Samsom in het Haagse politieke café Nieuwspoort het eerste exemplaar van “De staat van het klimaat – koele blik op een verhit debat” uit handen van de auteur Marcel Crok. Crok dank uitgever Maarten Carbo voor de moed om het avontuur met hem aan te gaan.

Tekst op het achterplat:

Het is veel erger dan we denken. Dat is de harde conclusie die wetenschapsjournalist Marcel Crok trekt in zijn boek De staat van het klimaat over de werkwijze van het invloedrijke VN-klimaatpanel IPCC. De simpele boodschap die het IPCC al jaren met succes verkondigt, de aarde warmt op en dat komt door CO2, is aantoonbaar eenzijdig. Het IPCC heeft sceptische geluiden uit de wetenschap systematisch buiten zijn rapporten gehouden.

Marcel Crok heeft als een van de eerste journalisten ter wereld systematisch uitgezocht hoe hard de wetenschappelijke bewijzen nu eigenlijk zijn dat de uitstoot van CO2 de recente opwarming van de aarde veroorzaakt heeft. In De staat van het klimaat constateert Crok dat die IPCC-boodschap op zijn zachtst gezegd kort door de bocht is en in ieder geval uiterst voorbarig.

Crok laat verder zien dat het IPCC kritiek van klimaatsceptici systematisch buiten de deur houdt. Het boek toont aan dat bij het IPCC tunnelvisie daardoor onvermijdelijk werd. Crok: ‘Er is binnen de klimaatwetenschap een fundamenteel debat gaande over de vraag hoeveel opwarming onze uitstoot van CO2 en andere broeikasgassen zal veroorzaken. Van dat debat zien we echter nauwelijks iets terug in de IPCC-rapporten. Dat is ernstig omdat politici vrijwel blind varen op het IPCC.’

Crok behoort tot de best geïnformeerde wetenschapsjournalisten als het gaat om het klimaatdebat. Voor zijn boek interviewde Crok tientallen wetenschappers in binnen- en buitenland, zowel aanhangers van de IPCC-visie als klimaatsceptici.

0 0 stemmen
Artikel waardering