Ik heb een reactie geschreven naar aanleiding van Baudets column en alle reacties erop. NRC gaat ‘m niet plaatsen. Hieronder mijn integrale stuk:
Meer zelfreflectie nodig in het klimaatdebat
Na maanden van relatieve stilte rond het ‘klimaatprobleem’, bracht columnist Thierry Baudet (Opinie, 27 januari) het weer eens ter sprake. Dat menselijke uitstoot van CO2 enig effect heeft op het klimaat is weliswaar aannemelijk, ‘maar het precieze wat en hoe weten we eenvoudigweg niet, en of het een probleem is al helemaal niet’, schreef Baudet. Hij baseerde zijn column onder meer op mijn boek De staat van het klimaat.
Baudet heeft het geweten. Hoon viel hem ten deel, op blogs, op twitter en in NRC zelf (Opinie, 30 januari). Hij is een nieuwkomer in het klimaatdebat en bovendien geen klimaatonderzoeker (maar jurist) en derhalve een gemakkelijke prooi voor het establishment.
Zo zet Wouter van Dieren hem direct weg als ‘klimaatontkenner’ en even later stelt hij zonder in detail te treden dat de punten van Baudet ‘allang weersproken’ zijn. Om vervolgens een algemener betoog te houden over de motieven van klimaatontkenners. Jan Terlouw verwijt Baudet dat hij niet snapt hoe (klimaat)wetenschappers denken. Dat twijfel een handelsmerk is van iedere serieuze wetenschapper. Om vervolgens simpelweg te stellen dat CO2 en andere broeikasgassen een groot deel van de temperatuurstijging van de laatste halve eeuw hebben veroorzaakt. Einde twijfel, einde discussie.
Middeleeuwen
Nog opvallender was een reactie van vijf klimaatonderzoekers (niet geplaatst in NRC maar terug te vinden op de blog klimaatverandering.wordpress.nl). Zij spelen eerst op de man met hun kop ‘Hopelijk weet columnist Thierry Baudet meer van rechtsfilosofie dan van klimaat’. Vervolgens gebruiken ze het autoriteitsargument: ‘Hij [Baudet] baseert zich liever op het boek De Staat van het klimaat van journalist Marcel Crok dan op duizenden wetenschappelijke publicaties en tientallen verklaringen van alle wetenschapsacademies wereldwijd, en van alle relevante wetenschappelijke beroepsverenigingen.’ Alsof mijn boek niet ook op wetenschappelijke publicaties gebaseerd zou zijn.
Baudet wijst in zijn column op de behoorlijke klimaatfluctuaties die er in de afgelopen duizend jaar zijn geweest. Warm rond het jaar 1000, relatief koud tussen 1300 en 1850 en daarna weer warmer. De website CO2Science.org heeft 600 studies besproken die laten zien hoe in een bepaalde regio de huidige warme periode zich verhoudt tot die van duizend jaar geleden. Het merendeel van die studies wijst uit dat het rond het jaar duizend zelfs warmer was dan nu.
Een terecht punt dus van Baudet, maar wat stellen de vijf onderzoekers? ‘De middeleeuwse warme periode was inderdaad warm, maar niet wereldwijd, en bovendien niet zo warm als nu. Het afgelopen decennium is onbetwist het warmste sinds 2000 jaar’, schrijven ze. De stelligheid waarmee ze dit durven opschrijven is ronduit stuitend en wetenschappelijk gezien volstrekt onverantwoord.
Vervolgens stellen de vijf dat ‘de huidige opwarming alleen te verklaren is door de toename van broeikasgassen, vooral kooldioxide’. Ook dit is te stellig. Onderzoekers simuleren het klimaat met computermodellen. Die modellen worden steeds uitgebreider, maar een sleutelvraag is nog altijd of de modellen het klimaat goed nabootsen. Met die modellen lukt het alleen om de opwarming tussen 1970 en 2000 te simuleren als CO2 en andere broeikasgassen een flinke bijdrage leveren. Ergo, het is de mens, concluderen veel onderzoekers.
Schommelingen
Maar een cruciale aanname hierbij is dat natuurlijke klimaatschommelingen goed in het computerklimaat zit. En dat is maar de vraag. Eerder in de eeuw, tussen 1910 en 1940, warmde de aarde eveneens een halve graad op. De modellen kunnen deze opwarming niet goed simuleren. Er zijn natuurlijk kandidaten, de zon, het uitblijven van grote vulkaanuitbarstingen, maar sluitend is de bewijsvoering zeker niet. Dit roept de vraag op of de natuurlijke schommelingen in het werkelijke klimaat niet groter zijn dan in het virtuele klimaat. En een volgende vraag is dan: zou een deel van de opwarming sinds 1970 niet ook het gevolg kunnen zijn van natuurlijke schommelingen en zo ja welk deel?
Dat natuurlijke schommelingen een grotere rol spelen in het klimaat is de laatste tien jaar nog aannemelijker geworden toen, ondanks een snelle toename van de CO2-concentratie, de opwarming van de aarde stagneerde. Tot mijn grote verbazing stellen de vijf klimaatonderzoekers: ‘De opwarming is, in tegenstelling tot wat Baudet beweert, geenszins gestagneerd in de afgelopen 10 jaar’. Dit is ronduit onjuist. Alle beschikbare metingen laten zien dat er de laatste tien jaar niet of nauwelijks opwarming is geweest. Wel is het nog steeds ‘warm’. We zitten als het ware op een plateau, maar de door Baudet gekozen term ‘stagnatie’ is wel degelijk terecht.
En wat misschien nog wel belangrijker is, de computermodellen gevoed met CO2 geven aan dat het de afgelopen tien jaar warmer had moeten worden op aarde. We lopen dus achter op ‘schema’. De stagnatie voedt de twijfel dat computermodellen het klimaat nog niet goed in de vingers hebben.
De meeste klimaatonderzoekers denken nog steeds dat de aarde de komende eeuw twee tot drie graden zal opwarmen. Maar met ieder jaar dat de opwarming uitblijft zal de roep om herziening van de doemscenario’s groter worden. In deze tijd van grote vragen over de aard en ernst van een eventueel klimaatprobleem past bescheidenheid bij de klimaatonderzoekers en een open houding naar sceptische geluiden.
Marcel Crok is freelance wetenschapsjournalist. Eind 2010 publiceerde hij het boek De staat van het klimaat, Een koele blik op een verhit debat.
Misschien dat de komende schaats- en Elfstedenkoorts de gemoederen enigszins kan be/verkoelen? Dit wordt de vierde winter op rij dat ik mijn schaatsen kan onderbinden op natuurijs in Nederland, dat zou volgens de klimatologen een unicum moeten zijn in een opwarmende wereld…
Ik weet het, het is lokaal en het is weer, maar de trend is gezet.
Ik snap echt niet hoe NRC deze reactie kan weigeren. Je boek wordt in het artikel nadrukkelijk genoemd en in de reacties bekritiseerd. Hoe kan men dan jouw reactie eruit houden?
Kan dat zomaar, volgens de journalistieke code?
Theo, ze beschouwen het als een herhaling van zetten. Heb ik wel begrip voor. Als Opinieredactie moet je streng selecteren, je hebt weinig ruimte.
gr Marcel
Interessante stelling, Marcel. Als je het meent, geef dan het goede voorbeeld en vertel welk van je uitspraken uit het verleden later niet bleken te kloppen, waar helden van je de mist in zijn gegaan en welke ontwikkelingen in de toekomst je zouden nopen je meningen te herzien. Zelfreflectie begint bij jezelf, toch?
Serieuze zelfkritiek bij “klimaatsceptici”? Dream on. Daarvoor zijn ze te ideologisch bezig. Niet inhoudelijk.
Elmar, Remco, Zelfreflectie is meer dan alleen toegeven dat je ernaast zat of dat nieuwe ontwikkelingen aantonen dat oude formuleringen toch niet waar waren. Waar nodig zal ik dat zeker doen in de nieuwe (Engelse) editie van mijn boek. Ik denk bv aan de PDO waar ik nu meer kennis over heb dan pak en beet twee jaar geleden. Waar ik in dit stuk vooral op doelde is het paternalistische toontje dat telkens weer van stal gehaald wordt door mainstream onderzoekers. De climategate-e-mails zitten er vol mee en de brief van Schrama ook. ‘Wellicht is het een idee een inleidende… Lees verder »
Het valt mij altijd weer op dat de voorstanders van de AGW theorie (want dat is het, niet meer dan een theorie) absoluut niet in discussie wensen te gaan met de sceptici. Geen open discussie en luisteren naar de tegenstanders alleen oren dicht houden en “lalalala ik hoor je niet” roepen, gevolgd door de gebruikelijke ad homs. Elmar en Remco zijn hier weer een goed voorbeeld van.
@tinstaafl ja, die is lekker… Marcel schrijf een boek vol kritiek om het klimaatonderzoek, krijgt antwoord van serieuze klimaatonderzoekers (knmi) en vervolgens blijft het stil. Marcel zou inhoudelijk ingaan op die kritiek onder de link PCCC, maar dat ligt nu al maanden te roesten. Onderwijl wel met van alles en nog wat bezig. Wie gaat hier niet in discussie? En voor persoonlijk. In discussie gaan met de fanaten van climategate.nl heb ik al snel afgeleerd. En daarbij… Wat doet mijn mening ( of de jouwe) ertoe. Wat telt is waar de serieuze experts mee komen. En die discussie wordt gevoerd… Lees verder »
Marcel, De column van Baudet ging er stevig in, zonder blijk te geven van veel kennis van het onderwerp. Dan mag je ook stevige reacties verwachten. Wat ik bij de diverse ‘sceptici’, inclusief jouzelf, nog steeds niet begrijp: als jullie denken dat er een behoorlijke kans is dat het IPCC te alarmistisch is, waarom erkennen jullie dan niet dat er ook een behoorlijke kans is, zelfs nog groter, dat het IPCC niet alarmistisch genoeg is? Het IPCC zelf laat beide opties open, dus alleen over de precieze kansverdeling valt te twisten, zoals ook Terlouw al aangaf in zijn lezing. Dat… Lees verder »
Zie ook nog deze aardige bijdrage op het blog van Andy Revkin:
http://dotearth.blogs.nytimes.com/2012/02/02/two-nobelists-offer-views-of-human-driven-global-warming/
Hoe de ontbrekende puzzelstukjes er precies uitzien, is een legitieme vraag, maar het globale beeld is inmiddels vrij duidelijk. De kans dat dat nog verandert, lijkt me gezien alle wetenschappelijk onderzoek tot dusver niet groot meer. Gezien de implicaties en risico’s daarvan is het dan verstandig met een sterk klimaat- en energiebeleid aan de slag te gaan.
Wat volgens mij een probleem is, is dat klimaatwetenschappers op de stoel van beleidsmaker proberen te zitten. Ze zien een groot probleem in de door mensen veroorzaakte CO2-uitstoot en stellen vervolgens dat DUS de oplossing is: het verminderen van die uitstoot. De stelligheid van de CO2-gedreven opwarming trouwens laat te wensen t.o.v. hoe dat gebruikelijk gaat in de wetenschap, voorbeelden te over in Marcel’s boek en in veel andere boeken. Vergelijk neutrino’s die misschien sneller dan het licht gaan waardoor misschien een >100 jaar oude theorie van Einstein aangepast moet worden. Dat wordt eerst echt tot op de bodem uitgezocht… Lees verder »
Het voorzorgprincipe klinkt heel redelijk, maar wordt overschat. Het voorzorgprincipe verlangt dat je nu een inspanning moet verrichten om een mogelijk toekomstscenario te voorkomen of te bewerkstelligen. Die inspanning moet je afwegen met in gedachte de toekomst zonder die inspanning en de opoffering nu voor die inspanning. De toekomst zonder die inspanning is onzeker. Het zou kunnen dat het warmer wordt, maar dat is niet zeker. Het probleem van warmer worden is … is … dat het warmer wordt. Mogelijk hogere waterstanden (na eeuwen), minder doden (kou zorgt voor meer doden dan warmte), betere plantengroei, grotere leefgebieden voor plant en… Lees verder »