Vandaag interview met mij in De Telegraaf. Er is geen klimaatcrisis, stel ik. Lijkt me wel gepast in het kader van de aanslagen in Parijs, aan de vooravond van een klimaattop in Parijs.
Vandaag interview met mij in De Telegraaf. Er is geen klimaatcrisis, stel ik. Lijkt me wel gepast in het kader van de aanslagen in Parijs, aan de vooravond van een klimaattop in Parijs.
Marcel, goed artikel.
Mag je hier de tekst ook integraal plaatsen?
Niek
Als ik het goed heb begrepen, eist IS de aanslagen in Parijs op. IS is ontstaan naar aanleiding van de burgeroorlog in Syrië. Aan de burgeroorlog in Syrië liggen allerlei factoren ten grondslag, waaronder deze.
Ik kan me voorstellen dat men zich nu afvraagt of er geen verhoogd risico op aanslagen rondom de klimaattop is, aangezien goede internationale afspraken en gericht klimaatbeleid niet in het voordeel van terroristen en fundamentalisten zijn. Droogte, mislukte oogsten en voedselschaarste zijn immers allemaal een uitstekende voedingsbodem voor angst en geweld.
Wat misplaats om je eigen ‘gelijk’ te onderbouwen en de klimaatproblemen te bagatelliseren door het te vergelijken met een crisis die een terroristische aanslag met zich mee brengt.
Droogte , mislukte oogsten en voedselschaarste zijn dankzij ‘fossiele brandstoffen nu een stuk minder dodelijk dan wanneer ook in het verleden.
Juist de machtigen zijn gebaat bij het in stand houden van angst om nog machtiger te worden ten nadele van het volk.
Meer dan 100 van de meest moderne gevechtsvliegtuigen ondersteunt door permanente sateliet observatie en drones zijn niet in staat een leger, dat bestaat uit toyota pick-up trucks met daarop een machinegeweer na anderhalf jaar constant bombarderen, te kunnen verslaan of zware verliezen toe te brengen. Dan komen de Russen en met een paar vliegtuigen weten ze ISIS slag op slag toe te brengen zodanig dat ISIS nu op alle fronten moeten terugtrekken. En dat na iets meer als een maand. Ondertussen staan we op het randje van WO III en komen ze in Parijs bij elkaar om over het weer… Lees verder »
En dan is er nog de watercrisis: Large swathes of the northern hemisphere, home to some 2 billion people, could suffer increasing water shortages due to shrinking snowpacks, researchers said on Thursday. Data shows reduced snowpacks – the seasonal accumulation of snow – will likely imperil water supplies by 2060 in regions from California’s farmlands to war-torn areas of the Middle East, according to a team of scientists in the United States and Europe. In total, nearly a hundred water basins dependent on snow across the northern hemisphere run the chance of decline. “Water managers in a lot of places… Lees verder »
Telegraaf artikel fulltext en vrij toegankelijk te lezen via PressReader.
@Neven:
Er is water genoeg, er is gebrek aan voorhanden energie om een deel daarvan geschikt te maken voor dierlijk leven.
Kom op zeg, het is november 2015, de aarde is reeds 1 graad opgewarmd, en kan er toch wel iemand even een goed screenshot van dat artikel linken?
Hartstikke goed verhaal – mijn complimenten.
En laat je verder niet van de wijs brengen door de “gelovigen” in gemanipuleerde tijdreeksanalyses op onbetrouwbare en niet te controleren meetgegevens en computerprogramma’s.
Het gaat inderdaad al lang niet meer om interpretatie door betrouwbare wetenschap maar om grote commerciële en politieke belangen.
Daarom zijn jouw bijdragen een verademing.
“En dan is er nog de watercrisis”
Er is genoeg zoet water om iedereen van goed water te voorzien. De vraag is of er ook de wil is om dat te doen. Technisch gezien is het geen enkel probleem.
Echter , een koud klimaat is veel droger als een warm klimaat..
Ik zou graag willen weten hoe je hebt berekend dat we de 2ºC grens in 2100 bereiken en dat terwijl de absorptie band voor CO2 reeds is verzadigd
Eigenlijk geeft het IPCC zelf al aan dat er geen klimmatcrsis is.Volgens de gegevens van het IPCC is de temperatuur sinds 1890 tot 2010 maar 0.8 °C gestegen dat is een betrouwbaar gegeven , dus 0.0065°C per jaar als je dat doortrekt naar 2100 dan zal de temperatuur hoger < 1.4 °C zijn, en dus niet zoals de nobelprijswinnaar All Gore voorspelde 6.4 °.
Al Gore was ook toevallig al in Parijs. http://news.yahoo.com/al-gore-hosting-climate-telethon-paris-eiffel-tower-163634484.html Former U.S. Vice President Al Gore was due to host the 24-hour live webcast from the foot of the Eiffel Tower to drum up attention for this month’s international climate summit in Paris. Besides Gore, who helped negotiate the 1997 climate treaty that failed to control global warming, the broadcast was to feature musical performances by Elton John, Duran Duran and others. Other concerts were to be broadcast from locations around the globe, from Rio de Janeiro to Miami, Sydney and Cape Town. Gore’s aim is to raise awareness about global… Lees verder »
@ Neven 10:10 about the shortage of water in Cal? That is after the Greens let billions of gals of water flow out to save less than a few hundred “fish” that they said was a salmon food supply which was false, because salmon do not eat anything once they go up an estuary of a river. AND they have now destroyed a number of dams and emptied reservoirs for the same INSANE reasons!
Rob v, hoe kom je erbij dat de absorptieband van CO2 verzadigd is?
http://www.clepair.net/fotos/absorptie.gif
Neven, als er een watercrisis is, is smelten van Groenland misschien nog niet zo gek. Misschien kunnen we het zuivere water in de dan lege olietankers vervoeren naar plekken waar het nodig is.
Neven, jouw geopolitieke analyse inzake ISIS/Syria is wel erg kort door de bocht. Ten eerste heeft ISIS geen gebrek aan water: men heeft de controle over de Tabqa Dam bij Lake Assad, het grote stuwmeer in de Eufraat, net bovenstrooms van hun hoofdstad Raqqah. Bovendien bulken ze van de (olie)dollars: een dikke 2 miljard. Ik vermoed dus dat “droogte, mislukte oogsten en voedselschaarste” niet hun voornaamste drijfveer is voor de aanslagen in Parijs.
Neven, jouw geopolitieke analyse inzake ISIS/Syria is wel erg kort door de bocht. Ten eerste heeft ISIS geen gebrek aan water: Bert, ik weet dat je een fan van stropoppen bent, maar dat was niet het verband wat ik legde. De voornaamste drijfveer voor IS is macht, net als dat wij aan onze kant van die malloten hebben die dingen als drones, Guantanamo Bay en illegale invasies van Irak/Afghanistan gebruiken voor macht en geld. Of de samenleving polariseren door angst aan te wakkeren. Die twee samen zijn onze vijand. Maar ze hebben het een stuk makkelijker als er een voedingsbodem… Lees verder »
Hier ook nog een vrij recente video over waterschaarste.
Dus langdurige droogte en mislukte oogsten door extreme weersomstandigheden heeft de mensheid in het CO2 arme verleden nooit geplaagd ?
“net als dat wij aan onze kant van die malloten hebben die dingen als drones, Guantanamo Bay en illegale invasies van Irak/Afghanistan gebruiken voor macht en geld. Of de samenleving polariseren DOOR ANGST AAN TE WAKKEREN. Die twee samen zijn onze vijand.”
Ik ben blij om te horen dat je het eindelijk snapt.
Neven, “In die zin is/wordt AGW geen directe oorzaak, maar een amplifier/multiplier van reeds bestaande factoren” Mee eens. Maar dan moet je die ‘bestaande factoren’ wél benoemen, zeker als het de hoofdoorzaak betreft. IPCC benoemt die niet. Ook Kerry Emanuel niet in het filmpje. Wat was in Syrië dan de hoofdoorzaak van het probleem? Welnu, eind jaren ’70 besloot men – geheel in Sovjetstijl – de landbouwproductie te verhogen. Dat kon alleen maar met grondwaterirrigatie. In 30 jaar tijd werd het geïrrigeerd areaal meer dan verdubbeld. Het aantal ‘deepwells’ verviervoudigde. Het initiatief werd ondersteund door diesel te verkopen tegen 20%… Lees verder »
Uiteraard los je de problemen niet op met emissiereducties alleen. AGW is immers slechts een van de vele symptomen van hetzelfde probleem, maar het is als amplifier/multiplier natuurlijk wel de kers op de taart, en heeft in het geval van Syrië waarschijnlijk/mogelijk invloed gehad op de timing van escalatie van de ellende. En het zal in de toekomst hoogstwaarschijnlijk ook invloed op de timing, frequentie en intensiteit van reeds bestaande problemen hebben, wat het dus moeilijker maakt om die problemen te voorkomen of op te lossen (minder tijd). Ook interessant dat je schrijft dat veel te lage brandstofprijzen (dankzij beleid)… Lees verder »
Neven, mooi dat we het ergens over eens zijn (al weet ik niet precies waarover) :-))
Dat AGW een multiplier/amplifier van reeds bestaande factoren is/wordt.
Bert, Over de factor klimaat in het Syrische conflict lees ik bv in dit artikel van Kelley et al 2015 in PNAS: http://www.pnas.org/content/112/11/3241.full “Government agricultural policy is prominent among the many factors that shaped Syria’s vulnerability to drought. Despite growing water scarcity and frequent droughts, the government of President Hafez al-Assad (1971−2000) initiated policies to further increase agricultural production, including land redistribution and irrigation projects, quota systems, and subsidies for diesel fuel to garner the support of rural constituents (5⇓⇓⇓–9). These policies endangered Syria’s water security by exploiting limited land and water resources without regard for sustainability (10). One critical… Lees verder »
Neven , ben jij er mee eens dat er genoeg wetenschappelijke studies zijn die aangeven dat de Aarde een stuk warmer was in een nog niet eens zolang geleden verleden schijnbaar zonder die AGW multiplier/amplifier ?
https://youtu.be/glplSyZM7uE
http://www.economicsjunkie.com/wp-content/uploads/2012/10/gisp-last-10000-new.png
@Lennart van der Linde:
“the total population of Syria (Fig. 1D) grew from 4 million in the 1950s to 22 million in recent years”
Dat lijkt mij een voldoende verklaring en rekent meteen af met publicaties die een verminderde sex-drive bespeuren door klimaatverandering.
Vrijwel elk incident wordt opgehangen aan AGW, waarom toch?
Niet zeker van de zaak?
Niemand bestrijdt dat de gemeten temperatuur op 1,5 tot 2,2 meter de laatste ~30 jaar gemiddeld hoger is geworden.
Het gaat om het achterhalen van de oorzaak.
Neven , ben jij er mee eens dat er genoeg wetenschappelijke studies zijn die aangeven dat de Aarde een stuk warmer was in een nog niet eens zolang geleden verleden schijnbaar zonder die AGW multiplier/amplifier ? Rob, je hebt verkeerd gelezen. We hebben het hier niet over AGW als multiplier/amplifier van warmte, maar over AGW als multiplier/amplifier van factoren die tot crisissituaties leiden. Met Syrië als mogelijk voorbeeld. Vrijwel elk incident wordt opgehangen aan AGW, waarom toch? Omdat er een opwarming gaande is, en dus is er mogelijk een invloed. Wetenschappers zijn nieuwsgierige mensen en die willen weten of er… Lees verder »
@Neven: “Wetenschappers zijn nieuwsgierige mensen en die willen weten of er een invloed is, en zo ja, hoe groot deze is en hoe deze zich uit. Het is veel moeilijker om te bewijzen dat de invloed nul is. Net als met doping en sportieve prestaties.” Het lijkt er op dat ze voornamelijk interesse tonen in de negatieve gevolgen, dat zou dan een bias kunnen betekenen. Wel of geen hiatus? Kwestie van al dan niet misleidende grafiekjes produceren met verfoeilijke rechte lijntjes en wat aanpassingen aan de gevens. Ik bekeek recent HadCRUT4.0.0 tot en met 2014, daar is met “backward running… Lees verder »
Neven , ben jij het er mee eens dat er genoeg wetenschappelijke studies zijn die aangeven dat de Aarde een stuk warmer was in een nog niet eens zolang geleden verleden zonder dat CO2 hiervan wordt verdacht.
Rob, definieer ‘niet eens zo lang geleden’, ook al was dat niet het onderwerp.
Hallo Lennart, Het eerste deel van (jouw citaat van) Kelley bevestigt mijn conclusie: overexploitatie van non-renewable grondwatervoorraden vormt de kern van het probleem. In het tweede deel legt hij een (een plausibele) relatie met klimaatverandering. Maar mijn stelling is dat, als je het probleem niet bij de kern aanpakt (overexploitatie dus), mitigatie weinig zin heeft. Toch nog een opmerking over Kelley et al. Hij werkt met PDSI als metric voor droogte. Daar is wel wat op af te dingen. We hebben het hier namelijk over ‘agricultural’ droogte, en voor gewasverdamping speelt de temperatuur een ondergeschikte rol. De verdamping wordt namelijk… Lees verder »
Het lijkt er op dat ze voornamelijk interesse tonen in de negatieve gevolgen, dat zou dan een bias kunnen betekenen. Of het kan betekenen – verrassing, verrassing – dat het voornamelijk negatieve gevolgen met zich meebrengt. Wel of geen hiatus? Kwestie van al dan niet misleidende grafiekjes produceren met verfoeilijke rechte lijntjes en wat aanpassingen aan de gevens. Ja, precies, je slaat de spijker op z’n kop. Wie heeft immers dat hiatus-gelul de wereld ingeslingerd? Hier zie je hoe de vork in de steel zit (verheug me al op de update over een paar maanden). De ‘hiatus’ was gewoon een… Lees verder »
Neven
http://www.economicsjunkie.com/wp-content/uploads/2012/10/gisp-last-10000-new.png
en volgens mij is het onderwerp “Er is geen klimaatcrisis”.
Rob, is dat een globale temperatuurgrafiek? En staan de pakweg laatste 160 jaar ook op de grafiek vermeld?
@Neven:
“Kwestie van al dan niet misleidende grafiekjes produceren met verfoeilijke rechte lijntjes en wat aanpassingen aan de gevens.”
Dat wordt ook gehanteerd door de formele klimaatwetenschap; onbegrijpelijk, met een rechte lijn karakteriseer je een klimaatverandering niet.
Heeft meer met PR dan wetenschap te maken.
Gebruik je echter de snelheid van opwarming dan is overduidelijk dat er andere processen dan de CO2-toename een (grote?) rol spelen.
Dat wordt door onbegrip(?) of met opzet(?) als ruis geclassificeerd: AMO, PDO, enz. verdwijnen als sneeuw voor de zon.
“For the new study, Weiss and co-authors David Kaniewski and Elise Van Campo from the Université de Toulouse, France, used pollen to reconstruct 10,000 years of climate history in the region. Their technique was to take a column of stratified sediment from the side of a dry river channel near Tell Leilan and identify the mix of plant types in different layers. The percentage of pollen in a sample from dry climate plants (like dryland wormwood and tamarisk) or humid climate plants (like flowering sedges and buttercups) provided a measure for estimating rainfall and agricultural productivity at that period. To… Lees verder »
Boels, het is op zich interessant om jouw interpretatie van hoe dingen gaan te lezen (een stropop die dan makkelijk te weerleggen is), maar het strookt niet met de realiteit. Uit ervaring weet ik dat je met geen mogelijkheid op andere gedachten bent te brengen, dus misschien moeten we het hier maar bij laten. —– Rob, heb je over m’n vraag betreffende de door jou geplaatste GISP-grafiek heen gelezen? Nogmaals: is dat een globale temperatuurgrafiek? En staan de pakweg laatste 160 jaar ook op de grafiek vermeld? Bedankt overigens voor de link naar dat prachtige artikel (heb je het zelf… Lees verder »
http://www.leilan.yale.edu/pubs/files/Kaniewski_van_Campo_Weiss_2012_PNAS_109_10__3862__3867.pdf
@Neven:
“Uit ervaring weet ik dat je met geen mogelijkheid op andere gedachten bent te brengen, dus misschien moeten we het hier maar bij laten.”
Pot, ketel? ;-)
Probeer het maar eens in een verloren kwartiertje: een lange temperatuurreeks zoals HadCrut 4.0.0, bepaal vanaf het jongste meetpunt de trend over een 30-jarige periode in het verleden, doe hetzelfde voor alle eerdere meetpunten.
Eye opener.
“Because this part of Syria is semi-arid to start with and most farmers depend on a single crop of wheat or barley grown in the moist winter months” http://environment.yale.edu/envy/stories/when-civilizations-collapse/ “There, 1 in 5 residents are Syrian refugees living in formal and informal settlements, unfinished shelters are collapsing under the weight of snow and ice, freezing flood water is oozing into tents and people are dying from hypothermia. This marks the 4th winter that Syrian IDPs have endured unbearable conditions and, while it likely will not be the last, it will be for some. So what separates a cold climate response… Lees verder »
Rob, heb je over m’n vraag betreffende de door jou geplaatste GISP-grafiek heen gelezen? Nogmaals: is dat een globale temperatuurgrafiek? En staan de pakweg laatste 160 jaar ook op de grafiek vermeld?
Neven, ik begrijp echt wel waar jij naar toe wil als je het over de laatste 160 jaar hebt.
http://www.skepticalscience.com/10000-years-warmer.htm
Het kan natuurlijk ook zijn dat de gevonden boomresten in de Alpen ons een verkeerd verhaal vertellen.
Prof. Dr. Patzelt:Gletscher- und Waldentwicklung in alpinen Hochlagen in den letzten 10.000 Jahren
https://youtu.be/glplSyZM7uE
Gelukkig zijn er nog krachten die CO2 geen gif vinden: http://www.thegwpf.com/us-senate-sends-the-world-a-climate-message-dont-expect-any-money-for-obamas-climate-promises/ .
Als de USA geen cent wil betalen, dan wordt het niets in Parijs!
NOAA komt zo langzamerhand in de grote problemen: http://wattsupwiththat.com/2015/11/19/is-noaa-about-to-crack/ . Natuurlijk willen NOAA niet met de billen bloot, maar het wordt voor iedereen duidelijk dat de fraude nu eindelijk eens aangepakt wordt. Ook in Australië speelt zich hetzelfde af met de BOM. Er is wel wat veranderd, want het woord fraude komt nu wel heel veel voor. Kevin Trenberth antwoordde op de vraag “where the heck is global warming?” … The fact is that we can’t account for the lack of warming at the moment, and it is a travesty that we can’t. Dat is al lang geleden, maar voor… Lees verder »
Neven, ik begrijp echt wel waar jij naar toe wil als je het over de laatste 160 jaar hebt.
Waarom geef je niet gewoon antwoord op de vraag, Rob?
—
Anton, heb je nou echt niet door dat zo’n beetje elke zin die je schrijft een regelrechte leugen is? Het is een beetje eng.
Bert, Dank voor de verwijzing naar Aw-Hassan et al 2014. Zij zeggen: “Agriculture accounts for 87% of the water withdrawn from Syria’s aquifers, rivers, and lakes (FAO AQUASTAT, 2012). Renewable water resources in Syria are estimated at 808 m3/capita/year (FAO AQUASTAT, 2012), which is below the water scarcity threshold of 1000 m3/capita/year (Roudi-Fahimi et al., 2009). With a rate of population growth consistent with the UN’s medium variant population projection (UN-DESA, 2011), the country will approach the absolute water scarcity threshold (500 m3/capita/year) by 2050. However, both climate change and developments in neighboring countries are likely to reduce these resources… Lees verder »
Neven, wat bedoel je er mee dat elke zin onzin is? Dit blog heet CO2 is geen gif en de wereld staat op zijn kop van frauduleuze correcties. Geef eens een argument, zeg eens iets nuttigs, doe wat, maar kom niet met het is settled en het zijn allemaal leugens. Waarom ga je niet bloggen bij Bart Verheggen?