Vanmiddag tussen 14 en 15 uur ben ik te gast bij EO Radio 1 programma Dit is de Dag. Onderwerp van gesprek is tyfoon Haiyan en de eventuele relatie met klimaatverandering. De redactie wil er een debat van maken en mijn opponent is Maurits Groen. Ik geloof dat ik Groen zelf heb voorgedragen want ik vertelde de bureauredacteur van Dit is de Dag over een korte uitwisseling op twitter.

Vlak na de ramp op de Filipijnen twitterde Maurits Groen:

1/1 Looking at these 13 pictures after deadly typhoon Haiyan makes me so utterly angry with climate deniers: http://bit.ly/1iS5Slu  #mvo

Ik twitterde terug:

@MauritsGroen Very disappointing you connect the suffering from this disaster to climate deniers; your reasoning is totally flawed (1/2)

@MauritsGroen there is solid evidence of there being no trend in landfalling tropical cyclones in the Philippines http://co2science.org/articles/V12/N39/C2.php … 2/2

Geen reactie van Groen. Ben benieuwd wat hij er vanmiddag over te zeggen heeft.

[Update: De uitzending is hier (met beeld) na te luisteren. Groen had weinig op te merken, deed niet eens een poging om zijn tweet (over climate deniers) te onderbouwen. Hij wilde zo snel mogelijk overschakelen op een discussie over wat we aan klimaatverandering (in het algemeen) zouden moeten doen. Interviewer Tijs van den Brink had dat gelukkig meteen in de gaten en floot Groen terug.

Overigens begon Groen met op te merken dat de herverzekeraars als Swiss Re een toename in schade rapporteren. Dat is een open deur zou ik willen zeggen. Natuurlijk neemt schade toe als er steeds meer mensen in de kwetsbare kustgebieden gaan wonen en daar dus ook steeds meer kapitaal staat. Het punt is dat als je daarvoor corrigeert – en het zijn onderzoekers als Roger Pielke jr. die dat gedaan hebben – dan blijft er geen trend over. De toename is dus louter het gevolg van economische ontwikkeling en bevolkingsgroei en niet van klimaatverandering.

Dichter Frank van Pamelen sprak om half vier een gedicht uit die hij maakte n.a.v. de uitzending. Ook hij kiest voor de misantropische benadering:

De nood is hoog, en blijft urgent
Zolang op aarde wordt ontkend
Dat wij haar ondermijnen

Maar wat kan je anders als dichter. Het is te verleidelijk om de Filipijnen te laten rijmen op filistijnen:

Dus soldier on, we moeten door
De keus is: of we gaan ervoor
Of naar de filistijnen

[Einde update]

 

 

0 0 stemmen
Artikel waardering