Net als Trouw en NRC besteedde ook de Volkskrant afgelopen zaterdag uitgebreid aandacht aan het naderende IPCC-rapport. Het artikel bericht genuanceerd over de vele hete hangijzers in het huidige klimaatdebat.

Bij het verhaal staat onderstaande grafiek:

Het duurde enige tijd voordat ik helemaal door had wat we hier zien en ik vermoed dat niet veel Volkskrant-lezers de grafiek begrepen zullen hebben. Met de roze balk wordt aangegeven hoeveel opwarming er nog te verwachten is bij een stabiele concentratie van 400 ppm, het huidige niveau. Dat is ongeveer nog 1,2 graden, tenminste volgens de oorspronkelijke auteurs. De grafiek is afkomstig van een paper van de Zwitser Reto Knutti, een prominente IPCC-auteur, die in 2008 een review article publiceerde over klimaatgevoeligheid.

Rob de Vos van klimaatgek,nl wist met een klein rood stipje echter veel meer duiding te geven aan deze ingewikkelde grafiek:

Merk op dat in deze versie 450 ppm als referentie wordt genomen en niet het huidige niveau van 400 ppm, maar dat maakt voor Robs boodschap niets uit. Het rode stipje geeft aan hoeveel opwarming we gehad hebben (0,7-0,8) sinds de start van de industriële revolutie toen het niveau 280 ppm bedroeg. Te zien is dat het rode stipje ongeveer op de curve valt die hoort bij een klimaatgevoeligheid van 1,5 graden Celsius. Recente schattingen voor klimaatgevoeligheid gebaseerd op deze periode (1860-2012) komen ook uit op 1,5 tot 2 graden Celsius.

In het artikel zelf geven de auteurs van de Volkskrant zelf ook al aan dat klimaatgevoeligheid een onderwerp zal zijn “waarop alle ogen gericht zijn”. In hun stuk houden ze nog vast aan de traditionele 3 graden als meest waarschijnlijke einduitkomst. Hun grafiek bevatte echter ‘onbedoeld’ de clou welke kant het werkelijk op gaat met het klimaat.

 

 

 

0 0 stemmen
Artikel waardering