Patrick Michaels, wiens blog World Climate Report al een tijdje stil ligt, meldt zich weer in de publieke arena met een behoorlijk scherpe column in de Washington Times. Er zit geen woord Chinees tussen. Eerst beargumenteert Michaels dat zelfs als de opwarming dit jaar weer hervat (in het tempo van de periode 1977-1998) er in de periode 1996-2020 geen sprake zal zijn van statistisch significante opwarming. De kans op 25 jaar geen significante opwarming is wat hem betreft dus aanzienlijk:

In other words, it’s a pretty good bet that we are going to go nearly a quarter of a century without warming.

Daarna noemt Michaels een hele reeks recente studies die met relatief lage schattingen komen voor de klimaatgevoeligheid, de mate van opwarming bij een verdubbeling van de CO2-concentratie:

Formally, the “climate sensitivity” is the total amount of warming projected for a doubling in atmospheric carbon dioxide. In their last climate compendium, published in 2007, the United Nations Intergovernmental Panel on Climate Change gave a “likely” range for the sensitivity of “2 C to 4.5 C with a best estimate of about 3.0 C.” Since then, it appears that a new “consensus” is lowering the forecast. The reason I’m betting that the sensitivity of temperature to dreaded carbon dioxide has been overestimated is the number of recent publications saying just that. Here’s a partial list:
Richard Lindzen gives a range of 0.6 to 1.0 C (Asia-Pacific Journal of Atmospheric Sciences, 2011); Andreas Schmittner, 1.4 to 2.8 C (Science, 2011); James Annan, using two techniques, 1.2 to 3.6 C and 1.3 to 4.2 C (Climatic Change, 2011); J.H. van Hateren, 1.5 to 2.5 C (Climate Dynamics, 2012); Michael Ring, 1.5 to 2.0 C (Atmospheric and Climate Sciences, 2012); and Julia Hargreaves, including cooling from dust, 0.2 to 4.0 C and 0.8 to 3.6 C (Geophysical Research Letters, 2012). Each of these has lower and higher limits below those of the Intergovernmental Panel on Climate Change.

Ongetwijfeld zal de reactie hierop zijn dat Michaels aan cherry picking doet en dat er ook studies zijn verschenen die hoger uitkomen of die goed in lijn zijn met de IPCC-range van 2 tot 4,5 graden, zoals de recente PalaeoSens paper waaraan diverse Nederlandse onderzoekers hebben meegewerkt. Fair enough. Maar feit blijft dat er relatief veel studies verschijnen met lage schattingen voor klimaatgevoeligheid. Recht doen aan alle literatuur betekent op zijn minst dat de ondergrens voor klimaatgevoeligheid (nu 2 graden) op zijn minst naar beneden moet, naar bijvoorbeeld 0,5 of 1 graad.

Michaels zet zijn geld in ieder geval in op een lage klimaatgevoeligheid:

From the Industrial Revolution to 1950, atmospheric carbon-dioxide concentrations rose by about 15 percent. Today, the increase is up to 41 percent, making long periods without warming either 1) increasingly unlikely, or 2) the natural result of simply overestimating how “sensitive” surface temperature is to carbon dioxide. My money is on the latter.

 

0 0 stemmen
Artikel waardering