Erwin Boutsma, de hoofdredacteur van Technisch Weekblad, heeft voor de jongste editie een recensie geschreven over De staat van het klimaat. Hij is positief hoewel hij het boek taaier vindt dan bijvoorbeeld De Menselijke Maat van Salomon Kroonenberg. Dat laatste is overigens niet vreemd, het boek van Kroonenberg is een heel persoonlijke visie op de aarde vanuit geologisch perspectief en gebaseerd op decennia aan reizen en onderzoeken. Mijn boek is veel meer een droge analyse van het functioneren van het IPCC.

Samenvattend stelt Boutsma:

‘De staat van het klimaat’ is ondanks zijn taaiheid een belangrijk werk binnen het klimaatdebat en verplichte kost voor wie zich ervoor interesseert. Het boek toont ondubbelzinnig aan dat de ‘ongemakkelijke waarheid’ in feite hooguit een ‘ongemakkelijk vermoeden’ is en dat is een knappe prestatie van Crok. Door te wijzen op de inherente onzekerheden in de klimaatwetenschap plaatst hij de huidige miljardenmaatregelen tegen de klimaatverandering in een ander licht. De belangrijkste vraag is of die maatregelen toch terecht zijn – een stelling die PvdA-politicus en wetenschapper Diederik Samsom tijdens de presentatie van het boek verdedigde – of dat we ze beter kunnen inzetten voor de bestrijding van honger, ziektes en het ontwikkelen van alternatieve energiebronnen – de visie van Crok.

0 0 stemmen
Artikel waardering