Ik hoor geregeld dat er bij onze zuiderburen nagenoeg geen klimaatdebat wordt gevoerd. De media houden zich strikt aan de lijn van het IPCC en critici komen gewoon niet aan het woord. Een aantal Vlaamse klimaatsceptici heeft nu het initiatief genomen om een klimaatdebat te organiseren. Er is tenminste een goed ingevoerde klimaatscepticus die ik ken, namelijk Ferdinand Engelbeen. Toch heeft de organisatie ervoor gekozen twee Nederlandse “sceptici” uit te nodigen, Bas van Geel en ondergetekende zelf. De honderd plaatsen in de zaal zijn inmiddels alle bezet, dus aanmelden heeft geen zin meer. Ik zal volgende week laten weten hoe het debat verlopen is. Hieronder de aankondiging van de organisatie.
Het Grote Klimaatdebat in Affligem (nabij Brussel)
Zaterdag 16 mei 2015
Charta Vlaanderen nodigt u uit voor het grote klimaatdebat
“In welke mate is de mens verantwoordelijk voor de klimaatveranderingen?”
Dirk Draulans betreurde recent nog, in verband met het klimaat, dat ‘wetenschappers te weinig wegen op het maatschappelijk debat, waardoor dat gekaapt kan worden door mensen die met veel minder inzicht stellingen verkopen die gemakkelijk geslikt worden.’
Wij hebben vier wetenschappers met relevante ervaring in de klimaatwetenschap uitgenodigd om hier een antwoord op te geven.
Locatie: Aula De Montil – Moortelstraat 8 – 1790 Affligem
Tijd: vrijdag 22 mei 2015 19 uur
Toegang gratis!
VERPLICHT inschrijven (beperkte plaatsen) via: klimaatdebat2015@gmail.com
De moderator is Rik Van Cauwelaert
De verdedigers van de consensus betreffende de klimaatopwarming:
Dirk Verschuren is hoogleraar aan de Universiteit Gent. Hij is onderzoeksprofessor in paleoecologie en klimaatverandering. Zijn onderzoek overkoepelt de disciplines van paleoklimatologie, ecologie, geologie, geografie en archeologie. Zijn voornaamste onderzoeksfoci zijn de reconstructie van klimaatvariatie in Afrika; en huidige tussen mens en natuur in Afrika.
Luc Debontridder is hooggeplaatst klimatoloog voor het KMI. Hij is verantwoordelijk voor de adviezen voor het Rampenfonds van België bij extreem weer. Hij deed veel onderzoek naar de evolutie in extreem weer, zoals windhozen en hagelstenen. Hij is officier ter lange omvaart.
De critici van de visie dat de mens de voornaamste oorzaak zou zijn van de klimaatveranderingen:
Dr. Bas van Geel is bioloog en paleoklimatoloog, verbonden aan de Universiteit van Amsterdam. Hij onderzoekt oorzaken van klimaatverandering en gevolgen van menselijke invloed op de vegetatie gedurende de periode na de laatste ijstijd. Van Geel is tegenwoordig (gepensioneerd) onbezoldigd hoofddocent paleo-ecologie aan de Universiteit van Amsterdam.
Marcel Crok is doctorandus in de scheikunde (Rijksuniversiteit Leiden). Hij is freelance onderzoeksjournalist op het gebied van klimaat. Van 2011 tot 2013 was hij expert reviewer van het vijfde IPCC-rapport in opdracht van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu (Nederland). Hij was nog redacteur voor verschillende wetenschappelijke tijdschriften (zoals Ingenieur, Natuur & Techniek). Hij schreef onder meer ‘De Staat van het Klimaat, een koele blik op een verhit debat’.
het is misschien wel even belangrijk om te noteren dat mens gemaakte verwarming echt niet bestaat
Indien wel zouden minimum temperaturen moeten stijgen en dat gebeurt gewoon niet….
HenryP
Ik dacht juist dat de minimum temperaturen zijn gestegen in oa stedelijke Nederland (Urban heat island).
http://en.wikipedia.org/wiki/Urban_heat_island
Verder worden in Belgie en Nederland de temperatuur extremen bepaald door de windrichting en niet door CO2.
Waar ik me meer zorgen over maak zijn de hoge UVI waarden al vrij vroeg in het voorjaar.
“After the 1990s, an overall annual increase from 2 to 6% above the 1970-1980 levels was observed at all latitudes.”
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21870202
http://www.aemet.es/es/eltiempo/observacion/radiacion/ultravioleta?l=madrid&f=anual
http://www2.epa.gov/sunwise/uv-index
http://www.temis.nl/uvradiation/world_uvi.html
Hoger UV komt omdat de lucht schoner is geworden, er is veel minder SO2 in de llucht.
Marcel, is er ergens een verslag te vinden van het Affligem-debat?
Wel grappig dat ik op enkele tientallen meter van de locatie woon en zelfs niet heb gehoord dat dit debat plaatsvond.
@Joris
Ai dat is jammer! Ik had ook de indruk dat er niet zo heel veel ruchtbaarheid aan gegeven was, er was bv geen website. Maar het was wel “uitverkocht” hoewel natuurlijk niet iedereen kwam opdagen. Dat krijg je als de toegang gratis is.
Het debat was een succes. Niet zozeer inhoudelijk, maar vooral het feit dat opponenten op normale wijze met elkaar van gedachten kunnen wisselen over dit gevoelige onderwerp.
Marcel
In Nederland zijn ze ondertussen de weg kwijt. A Dutch court ruled the government has duty of care and cannot hide behind claims that the Netherlands is a small part of a world-wide process. http://www.dutchnews.nl/news/archives/2015/06/dutch-state-must-cut-greenhouse-gasses-by-25-says-court/ http://www.telegraaf.nl/binnenland/24193116/__Minder_broeikasgassen__.html De rechter zei dat in Nederland de CO2-reductie onder de 17 procent zou blijven, in weerwil van klimaatverdragen. Hij concludeerde dat klimaatverandering wordt veroorzaakt door uitstoot en dat dit ernstige gevaren met zich meebrengt, onder meer door de zeespiegelstijging en voor de voedselvoorziening. De overheid moet burgers hiertegen beschermen. The judge said that the CO2 reduction would stay below 17 percent in the Netherlands,… Lees verder »
De geluidopnames van het Klimaatdebat zijn online beschikbaar op http://www.kritischdenken.info/het-klimaatdebat-4/
De opnames van de 4 presentaties zijn ook op deze website terug te vinden.
Vraagje aan Marcel: Zijn de slides van uw presentatie ergens beschikbaar? Ik was aanwezig, maar zou graag alles nog eens opnieuw zien, samen met de opname.