[Update 30 april]
Mijn keuze voor het citaat van Bengtsson krijgt een opmerkelijk staartje. Zojuist maakt GWPF bekend dat Bengtsson is toegetreden tot de council van de GWPF, waar onder andere ook Lindzen, McKitrick en Tol in zitten. Zie
http://www.thegwpf.org/professor-lennart-bengtsson-joins-gwpf-academic-advisory-council/
Verandert dit de situatie? Behoort Bengtsson nu definitief tot de “twijfelbrigade”?
Ik ben benieuwd of de GWPF dan wel Bengtsson met een uitgebreidere toelichting zullen komen. Ik denk dat velen in de klimaatgemeenschap deze beslissing met gefronste wenkbrauwen zullen aanhoren. Wordt ongetwijfeld vervolgd.
[einde update]
Jan Paul van Soest presenteerde gistermiddag in De Balie in Amsterdam zijn boek De Twijfelbrigade. Er was een bijeenkomst van ruim twee uur, ingeleid door Maurits Groen (die het boek heeft uitgegeven) en geleid door Pier Vellinga. Er was een debat waar geen leden van de twijfelbrigade voor waren uitgenodigd. In het panel zaten Monique Riphagen van het Rathenau Instituut, Liset Meddens van Fossil Free NL, socioloog Gert Spaargaren van Wageningen Universiteit, organisatie-adviseur Erik van Praag, onderzoeker en blogger Bart Verheggen en journalist Martijn van Calmthout van de Volkskrant. Hans Labohm en ik waren voor zover ik kon nagaan de enige twee aanwezigen namens de ’twijfelbrigade’.
Het boek kreeg al voor de lancering de nodige aandacht in de media, een uitgebreid interview in Trouw (waarin Labohm en ik beiden genoemd worden) en gisteren een in de Volkskrant (niet online beschikbaar). Maarten Keulemans schreef op persoonlijke titel een Volkskrant-blogartikel dat heel kritisch van toon is en dat als teneur heeft dat Van Soest als duurzame ondernemer belang heeft bij een alarmistische boodschap. Van Soest was overduidelijk woest over dat artikel en noemde het gisteren een “sardonisch stukje”.
Het boek zelf heb ik vooralsnog alleen maar kunnen scannen. Duidelijk is dat Van Soest een serieuze poging heeft ondernomen om klimaatsceptici in kaart te brengen. Hij scheert ze niet over een kam en onderscheidt wel zes, zeven verschillende typen klimaatsceptici. Daarover later meer als ik het boek gelezen heb.
Ik baseer mijn eerste reacties nu vooral op de interviews in Trouw en de Volkskrant, op de bijeenkomst gisteren en op het voorwoord. Het belangrijkste wat opvalt is dat “de klimaatconsensus” zoals die is vastgesteld door “de Klimaatwetenschap” als een in steen gebeitelde waarheid gezien moet worden. Iedereen die daar nog aan twijfelt behoort tot de twijfelbrigade en die is zoals het woord al zegt alleen maar uit op twijfel zaaien en niet op waarheidsvinding of wetenschappelijk inzicht. Uit het voorwoord:
De klimaatsceptici zijn erin geslaagd de wereld op zijn kop te zetten, door klimaatwetenschap en -wetenschappers in het verdomhoekje te plaatsen, in plaats van wetenschappelijke kennis te accepteren als de beste beschrijving en begrip van de realiteit.
Hier gaat het me even om het tweede vetgedrukte deel. De Klimaatwetenschap (met een hoofdletter K) heeft ons de beste beschrijving en begrip van de realiteit gegeven. Dit is de klimaatconsensus. In het boek zal er hopelijk een enigszins genuanceerde versie van die klimaatconsensus worden gegeven. Gisteren beperkten de heren in het panel zich echter tot een karikatuur van die consensus. Namelijk dat het 5 VWO natuurkunde is en dat iedereen het dus zou moeten kunnen snappen. Vier, vijf maal viel ook de term “het absorptiespectrum van CO2”. Waarmee geïmpliceerd werd dat het toch logisch is dat CO2 voor opwarming zorgt. Door dit op te merken suggereerden de panelleden dat de twijfelbrigade dat soort basiskennis in twijfel trekt. Het overgrote merendeel van de klimaatsceptici doet dat echter niet.
Klimaatconsensus
Ik bestrijd de basisaanname die er achter het boek zit, namelijk dat er een in steen gebeitelde klimaatconsensus is waarover alle Klimaatwetenschappers (behalve dan die 100-tal vooral Amerikaanse twijfelzaaiers) het eens zouden zijn. Als er al een consensus is dan is die tamelijk betekenisloos. Ja inderdaad CO2 is een broeikasgas, ja CO2 leidt tot opwarming, ja CO2 neemt toe door de mens, ja een deel van de opwarming die we hebben ervaren zal door broeikasgassen komen. ‘Twijfelzaaiers’ als Roy Spencer en Patrick Michaels die geregeld genoemd worden in het boek zullen al deze stellingen beamen. Desalniettemin vinden zij dat CO2 geen groot probleem is. Dus hoe precies luidt die klimaatconsensus?
Hieronder volgt een citaat uit een recent verschenen opiniestuk. Vraag: wordt hier de klimaatconsensus omschreven en zo niet is dit dan geschreven door iemand van de twijfelbrigade?
Meer CO2 in de atmosfeer leidt zonder twijfel tot opwarming van het aardoppervlak. De mate en snelheid van deze opwarming zijn echter nog steeds onzeker, omdat we het broeikaseffect nog altijd niet goed genoeg kunnen scheiden van andere klimaatinvloeden. Hoewel de stralingsforcering door broeikasgassen (waaronder methaan, lachgas en chloorfluorkoolwaterstoffen) is gestegen tot 2,5 Watt per vierkante meter sinds het midden van de negentiende eeuw, laten de waarnemingen slechts een gematigde opwarming zien van 0,8 graden Celsius. De opwarming is dus aanzienlijk kleiner dan voorspeld door de meeste klimaatmodellen. Bovendien was de opwarming in de afgelopen eeuw niet gelijkmatig. Periodes van duidelijke opwarming werden gevolgd door perioden met helemaal geen opwarming of zelfs afkoeling.
De complexe en slechts gedeeltelijk begrepen relatie tussen broeikasgassen en op de opwarming van de aarde leidt tot een politiek dilemma. We weten niet wanneer we een opwarming van 2 graden Celsius kunnen verwachten. Het IPCC gaat ervan uit dat de aarde tussen de 1,5 en 4,5 graden Celsius zal opwarmen bij een verdubbeling van de CO2-concentratie. Die hoge waarden voor klimaatgevoeligheid worden echter niet ondersteund door de waarnemingen. Met andere woorden: de opwarming van de aarde is tot dusverre niet een serieus probleem als we afgaan op de waarnemingen. Het is alleen een probleem als we verwijzen naar simulaties met computermodellen.
Een ieder zal de vraag zelf moeten beantwoorden. Voor mij komt bovenstaande stukje heel dicht bij wat je momenteel de klimaatconsensus zou kunnen noemen. Gisteren heb ik deze overduidelijk gematigde en genuanceerde versie van de consensus echter niet voorbij horen komen.
Aangezien ik door Van Soest gezien word als onderdeel van de twijfelbrigade is het verleidelijk te denken dat het citaat eveneens afkomstig is van iemand uit de twijfelbrigade. Niets is echter minder waar. Het citaat is afkomstig uit dit opiniestuk in een Zwitserse krant (Engelse vertaling hier) en geschreven door de Zweedse meteoroloog en klimaatonderzoeker Lennart Bengtsson. Bengtsson werkte lang in hoge functies (als hoofd research en later als directeur) voor het European Centre for Medium-Range Weather Forecasts (ECMWF) en daarna als directeur van het Max Planck Institute for Meteorology in Hamburg.
Hij geldt als een eminente klimaatonderzoeker en als je een willekeurige KNMI-onderzoeker of IPCC-er zou vragen of Bengtsson de klimaatconsensus onderschrijft dan zou het antwoord zeker “ja” zijn. Bengtsson zelf zou op de vraag vermoedelijk ook “ja” antwoorden. En als aan Spencer en Michaels gevraagd zou worden of ze het citaat onderschrijven dan zouden ze vermoed ik ook “ja” zeggen.
Wat zegt dit allemaal? Behoort Bengtsson daarmee tot de twijfelbrigade of behoren Spencer, Michaels en ikzelf in feite tot de klimaatconsensus? Onderschrijft Van Soest het citaat van Bengtsson eigenlijk en wat vindt Bart Verheggen ervan?
Paralleluniversum
Volgens Van Soest hebben klimaatsceptici een paralleluniversum gecreëerd waarin ze de wereld op z’n kop zetten. Is het citaat van Bengtsson een voorbeeld afkomstig uit dit parallelle universum?
Het moge duidelijk zijn. Ik zie helemaal niets in dit parallelle universum van Van Soest. Het bestaat helemaal niet. Van Soest ziet spoken. Of hij creëert ze graag om zijn opponenten voor gek te verslijten.
In werkelijkheid is er een weerbarstige realiteit die zowel de mainstream onderzoekers als die vermaledijde sceptici in de vingers proberen te krijgen. Maar het lukt niemand goed, sceptici niet, maar de mainstream evenmin. Daar zullen we het voorlopig mee moeten doen. En dus is er veel ruimte voor duiding. En daarom maakt de een zich grote zorgen (die mensen zaten gisteren in grote getale in de zaal) terwijl anderen hun schouders voorlopig ophalen (het effect van CO2 lijkt klein en opwarming is toch beter dan afkoeling dus wees blij).
Niets kan de bezorgden echter woedender maken dan die laconieke houding van sceptici. En dus krijgen de sceptici morele verwijten naar hun hoofd geslingerd over dat ze de planeet op het spel zetten en de toekomst van hun kleinkinderen.
De frustratie bij de bezorgden over het gebrek aan succes van het internationale klimaatbeleid is begrijpelijk. Na twintig jaar onderhandelen blijft de CO2-uitstoot gestaag toenemen en ook na Parijs 2015 zal dat het geval zijn. Roger Pielke jr. (veelvuldig aangehaald door Van Soest in zijn boek) laat in zijn boek The Climate Fix zien dat klimaatsceptici niet de reden zijn van dat gebrek aan progressie. Het is het beleid zelf! Er zijn in een vroeg stadium verkeerde keuzes gemaakt over hoe mitigatie aangepakt diende te worden (via onderhandelingen over doelstellingen). Werkt niet stelt Pielke jr. Desalniettemin schreef Van Soest het essay Klompen in de machinerie (de sceptici zouden het beleid dwarsbomen) en daaruit kwam dit boek De Twijfelbrigade voort.
Ongekende succesen
Daarmee maakt Van Soest de invloed van de klimaatsceptici veel groter dan die in werkelijkheid is. Lees eens wat hij “ons” allemaal toedicht aan successen:
De klimaattwijfelbeweging is er in het publieke en politieke domein in geslaagd de wetenschappelijke zekerheid dat CO2-uitstoot door menselijke activiteiten hoofdoorzaak is van de klimaatverandering te ondergraven. Dat inzicht is vervangen door de perceptie dat de wetenschap er nog lang niet uit is, dat een deel van de wetenschappers liegt en bedriegt, dat de juiste kennis en argumenten uit de wetenschappelijke arena’s worden geweerd, en dat er misschien zelfs wel een wonderlijke samenzwering gaande is om de burger schrik aan te jagen teneinde belastingen te kunnen verhogen. Zo’n beeld neerzetten en breed geaccepteerd krijgen terwijl binnen de wetenschap de consensus groot is, is voorwaar een PR-prestatie van formaat.
Het is waar dat sceptici via blogs en de media een geringe invloed hebben op de publieke opinie. Maar dat is het dan ook wel. Er is geen land in de wereld (Tsjechië deed het even onder Klaus) dat openlijk de klimaatconsensus bestrijdt. Sceptici hebben nagenoeg geen toegang tot de schrijversteams van IPCC-rapporten. De IPCC-rapporten zijn verre van sceptisch en overheden baseren hun beleid erop. Ondanks claims van een “false balance” is het mainstream geluid veel prominenter in de media aanwezig dan het sceptische geluid.
Kortom, met zijn boek van 356 pagina’s maakt Van Soest de twijfelbrigade en haar invloed veel groter dan die in werkelijkheid is. Hij creëert hiermee een paralleluniversum dat helemaal niet bestaat (namelijk dat er een invloedrijke geoliede twijfellobby zou zijn) om zodoende het falen van het klimaatbeleid in de schoenen van deze “vijand” te kunnen schuiven.
Van Soest zou – en met hem andere bezorgden – in de spiegel moeten kijken en openlijk moeten erkennen dat de aanpak waarvoor al twintig jaar gekozen is niet werkt en dat sceptici daar geen schuld aan hebben maar de klimaatonderhandelaars zelf.
Wat niet veel mensen weten, is dat tijdens de regering van de Democraat Clinton het Kyotoprotocol werd verworpen tijdens COP 6 in Den Haag.
Al Gore was toen vice-president….
Goed gezegd Marcel. Jan Paul van Soest ziet nog steeds achter elke boom een sceptisch spook. Blijkbaar is dit interessanter voor hem dan de problematiek zelf. Blogs hebben direct inderdaad maar een zeer beperkte invloed op het publiek. De media heeft die invloed echter wel. En enkele media lezen wel blogs. Indirecte invloed is er natuurlijk wel.
De eigenlijke scepticus in the room is de natuur die weigert de laatste 17 jaar de temperatuur te laten stijgen zoals de CO2 klimaatmodellen dat graag willen.
Prima commentaar Marcel! Ik ben er zelf niet bij geweest maar ken JP van venijnige stukjes. Ik hou me vooralsnog vast aan jouw commentaar en dat van Keulemans in de VK totdat het tegendeel bewezen is.
Ha Marcel,
Mooi verhaal. Soms droom ik van een echte dialoog tussen Jan-Paul van Soest en Hans Labohm.
Sceptici neigen de risico’s te vergeten, alarmisten vergeten vaak dat er onzekerheid is. Dat scheidt hen. Mijn advies: eerst die barrière slechten, daarna zinvol discussiëren over een gewenste toekomst.
Ik heb het boek natuurlijk ook nog niet uit, maar iets wat mij stoort is de vereenvoudiging tot de vraag of “De klimaatwetenschap waar of onwaar is”. En of er consensus is. Volgens mij is er een mainstream consensus in probabilistische zin. Misschien te moeilijk? Jij kan dat vast wel uitleggen.
@Gerbrand, “Sceptici neigen de risico’s te vergeten”. Ik weet niet of deze stelling correct is. Ik heb zelf eerder de neiging om risico’s in perspectief te plaatsen; zijn risico’s zeker en direct bedreigend, dan ben ik wellicht genegen of genoodzaakt om actie te ondernemen. Is het risico onzeker of een zekere mate van onzekerheid, dan ben ik niet (altijd) bereid actie te ondernemen. De mogelijke gevolgen van klimaatverandering liggen in de verre toekomst en we hebben geen flauw idee hoe de toekomst eruit zal zien. Bestuurders moeten echter wel vooruit kijken. Zij moeten maatregelen nemen om de ‘status quo’ ook… Lees verder »
@timo Wat een prachtige reactie. Ik baseer mijn stelling deels op een analyse van Amerikaanse documenten, maar ook op mijn ervaringen hier. Tegelijk heb ik de hoop dat we het in Nederland beter zouden moeten kunnen doen. Vandaar mijn droom. Inmiddels ben ik in ‘de Twijfelbrigade’ op blz 269, en daar beschrijft Jan Paul van Soest mijn ‘droom’ op eloquente wijze als een mogelijkheid. (Verderop, p273, noemt hij dat het meest wenselijke scenario.) Ik citeer maar even: “op initiatief van deze of gene, maakt niet uit wie de eerste stappen zet, kan het maatschappelijke discours van een cultuuroorlog met argumenten… Lees verder »
Twee korte videos om duidelijk te maken wat ik denk over dit onderwerp. How deniers view global warming http://youtu.be/Uif1NwcUgMU 10:10 Climate Change Film http://youtu.be/FS5CH-Xc0co Stel je voor dat de ‘de Twijfelbrigade’ ooit een video als 10 : 10 zou produceren. Maar dat “de klimaatconsensus” groep de wereld wil veranderen in 1 groot Noord Korea dat moeten we maar goed vinden. Het heeft allemaal niets met klimaat te maken . Het gaat om macht, absolute macht. Vandaar dat “de klimaatconsensus” groep beschikt over onbeperkte middelen. Verder is het in en in triest dat 5 VWO natuurkunde zover in niveau is gezakt.… Lees verder »
Wat ik persoonlijk zo treurig vindt is dat mensen zoals Crok en Labohm zich kritiekloos voor het karretje van Amerikaanse rechts-conservatieve denktanks laten spannen. In het boek Merchants of Doubt van Naomi Oreskes wordt haarfijn uit de doeken gedaan van welke mechanismes ‘klimaatsceptici’ gebruik maken. Een bont gezelschap van libertaire, oer-Conservatieve, Christelijke of juist uit gevestigde energiebelangen handelende figuren die de publieke opinie probeert te injecteren met twijfel. Wetenschap doet er niet toe. Het is allemaal ideologie, allemaal eigenbelang. Valse autoriteiten worden opgevoerd als ‘deskundigen’ die vervolgens eindeloos worden doorgeciteerd om een nieuwe werkelijkheid te creëren. Men gebruikt dezelfde trucs… Lees verder »
@Van der Pol:
Jouw reactie bewijst eens te meer dat Crok uitmuntend werk doet.
@Boels069 Interessante bijdrage. Nu nog zelf leren nadenken.
@van der Pol
Dat heb je mooi gezegd van der Pol. Moet opluchten denk ik. Heb je ook nog iets inhoudelijks te melden?
@Gerbrand. Dank je. De oproep van Jan Paul is op zich niet zo slecht, gelijk zoals jij dat voorstelt. Ik denk dat er behoorlijk wat consensus zal tussen beide groepen. Marcel, Hans e.a. hebben keer op keer laten zien dat zij het met een bepaalde kernconclusies van de klimaatwetenschap instemmen; er bestaan echter op meerdere onderdelen wel verschil van mening over de gevolgen van deze wetenschappelijke conclusies. Nog daargelaten de mogelijke gevolgen die dat kan hebben op onze omgeving en het milieu. Maar zelfs als daar concensus over zou kunnen worden bereikt, kunnen er nog steeds verschillende wereldbeelden zijn die… Lees verder »
@Van der Pol:
Je krijgt het moeilijk ;-)
‘Klimaatdebat is in zekere zin een voortzetting van bijbels eindtijdverhaal’
http://www.volkskrant.nl/vk/nl/11304/Vonk/article/detail/3641520/2014/04/25/Klimaatdebat-is-in-zekere-zin-een-voortzetting-van-bijbels-eindtijdverhaal.dhtml
“Waarmee geïmpliceerd werd dat het toch logisch is dat CO2 voor opwarming zorgt. Door dit op te merken suggereerden de panelleden dat de twijfelbrigade dat soort basiskennis in twijfel trekt. Het overgrote merendeel van de klimaatsceptici doet dat echter niet.” Op z’n minst een behoorlijke minderheid doet dit wel. Het grootste deel van de commentaren onder het NZZ artikel gaat over: “Why CO2 cools the Surface of the Earth”. De bekende blogger The Hockeyschtick denkt dit ook. Global Warming Solved beweert dat CO2 geen invloed heeft. Als WUWT of Jo Nova schrijft dat CO2 een broeikasgas is zie je steeds… Lees verder »
Victor, natuurlijk kun je extreme klimaatskeptische standpunten vinden, ik kan ook extreme alarmistische standpunten vinden.
Roy Spencer vat het nog eens goed samen wat de bulk van de skeptici wel vindt:
http://www.drroyspencer.com/2014/04/skeptical-arguments-that-dont-hold-water/
Zoals je ziet skeptici reageren op skeptische onzin, dat zou jij aan de alarmistische kant ook eens kunnen doen.
Dat ‘sceptisch paralleluniversum’ van Van Soest bestaat inderdaad niet. Neem nu die ‘97% consensus’ binnen de klimaatwetenschap. Die consensus betreft: (i) de aarde warmt op en (ii) de mens draagt daaraan bij. Niets meer en neits minder. Ik denk dat het leeuwendeel van Van Soest’s sceptische universum deze twee stellingen onderschrijft. Slechts een kleine minderheid doet zulks niet; dat zijn ‘ontkenners’. Ergo: er bestaat op zijn hoogst een mini-universum van enkele halsstarrige en luidruchtige ‘deniers’. De overgrote meerderheid van wat Van Soest als scepticus betitelt, behoort daar niet toe. De uitspraak dat deze groep zich buiten de klimaatwetenschap plaatst, is… Lees verder »
Mooie reactie van Gerbrand Komen, de reacties geven zijn gelijk aan wat mij betreft. Ik denk ook dat er een flinke overlap bestaat in opvattingen tussen de hele range van opinies, vaak is het vooral het weglaten van bepaalde dingen die het verschil maakt tussen een alarmist en een scepticus. Als voorbeeld de reactie van Amesz hierboven waarin hij vergeet te vermelden dat lage klimaatgevoeligheid maar het halve verhaal is wat opwarming betreft, totale emissies / concentraties zijn net zo belangrijk. Van der Pol gaat nog een heel stuk verder de andere kant op, maar in het algemeen is het… Lees verder »
@Timo @Gerbrand Dank voor de interessante uitwisseling; Ik ben het grotendeels eens met de eerste uitgebreide reactie van Timo. Wat betreft onzekerheden, ik ben ervan overtuigd dat aan beide kanten van het debat daar geregeld onzorgvuldig mee omgegaan wordt. Het is zeker niet zo dat sceptici alleen maar bezig zijn om de onzekerheden te benadrukken. Onderzoekers hebben vooral de neiging om bij hun eigen troefkaart (of het nou de zon is, of CO2, of LTP) zich zekerder te voelen dan wellicht mogelijk is. Het IPCC claimt teveel zekerheid omtrent de bijdrage van broeikasgassen (bv het feit dat vrijwel 100% van… Lees verder »
@Marcel “Ik ben heel benieuwd of ze dat ook gedaan zouden hebben als de instrumentele schattingen hadden gewezen op een range van 3 tot 4,75 graden”. Nog meer benieuwd zou men kunnen zijn of datzelfde kritische rapport geschreven of uitgegeven had kunnen worden door dezelfde auteurs als de bevindingen waren dat de schattingen tussen 3 en 4,75 lagen. Dat is nou weer lastig voor te stellen. En dat opent weer de hamvraag: in hoeverre beïnvloedt de bias op verschillende subtiele wijzes de nummers? En is dat probleem kleiner of juist soms groter met een bredere groep of een ingewikkelder publicatieproces?… Lees verder »
@Van der Pol “Wat ik persoonlijk zo treurig vindt is dat mensen zoals Crok en Labohm zich kritiekloos voor het karretje van Amerikaanse rechts-conservatieve denktanks laten spannen.” Als je dit soort beschuldigingen uit zou je ze met degelijke bewijzen moeten onderbouwen. Dat was destijds ook mijn kritiek op Klompen in de Machinerie van JP van Soest. Ik heb sinds mijn eerste verhaal over de hockeystickgrafiek in 2005 tientallen artikelen plus een boek geschreven, voornamelijk over wetenschappelijke kwesties. Ik heb bv een keer een verhaal geschreven over de wolkenfeedback voor NWT waarin zowel Roy Spencer als Andrew Dessler uitgebreid aan het… Lees verder »
@Herman Aven Goed punt, in dat geval (bij range 3-4,75) was de teneur van het IPCC-rapport vermoedelijk heel anders geweest en zou een eventueel rapport van Lewis en mij er uiteraard ook heel anders hebben uitgezien. In dit geval hebben wij ook pas in een laat stadium besloten dat we een reactie op AR5 wilden geven. Ik vind niet dat klimaatgevoeligheid te vangen is met het decline effect. Bij dat effect gaat het om het opkomen van een spectaculaire vondst die dan de jaren erna langzaam wordt afgezwakt. Bij klimaatgevoeligheid is het allemaal vrij geleidelijk gegaan. Wel kun je constateren… Lees verder »
@Victor Venema “Dat zou hij nooit in een wetenschappelijk artikel schrijven. Dat is onder ieder niveau. Hij weet als oceanograaf prima dat de opwarming die op lange termijn bij 2,5W/m2 hoort meer is omdat de opwarming van de oceanen lang duurt en dat dus als we nu bij 2,5W/m2 zouden stabiliseren de opwarming nog lange tijd door gaat. En hij weet ook dat klimaatmodellen de opwarming in de laatste eeuw van 0.8°C per eeuw goed kunnen reproduceren. Die tekst hoort zeker niet tot de wetenschap.” Victor, doe me een plezier en schrijf een verhelderend blogartikel over warming in the pipeline.… Lees verder »
@Guido van der Werf In dit geval ging het me nou juist puur om een beschrijving van waar we wetenschappelijk staan. Van Soest pleit ook voor scheiding van het maatschappelijke/politieke en het wetenschappelijke klimaatdebat. En hij vindt dat Labohm in het publieke debat mag zeggen wat hij wil en mag pleiten voor een laissez-faire aanpak. Dat was de winst die er in De Balie werd geboekt. Van Soest erkende ook dat dat politieke debat de laatste jaren te weinig gevoerd is, zoals ook werd opgetekend in een rapport van het Rathenau een paar jaar geleden. Uit alles blijkt alleen dat… Lees verder »
Marcel, Je beweert dat de mainstream wetenschap zijn neus op zou halen voor “valide” punten van “sceptici”. De realiteit is dat vrijwel alles waar zelfverklaarde sceptici mee aankomen door de mainstream wetenschap inhoudelijk wordt weerlegd. Om dan, zoals Curry doet, te gaan klagen over intolerantie is een zwaktebod. Als iemand te veel, te vaak aantoonbaar onjuiste verhalen ophangt, dan komt er een punt waarop men zo iemand niet meer serieus neemt. Is dat dan intolerantie van anderen, of roept zo iemand het over zichzelf af? Over onderzoeken naar klimaatgevoeligheid: de realiteit is dat er soms onderzoeken verschijnen die aan de… Lees verder »
@Hans Custers “Als iemand te veel, te vaak aantoonbaar onjuiste verhalen ophangt, dan komt er een punt waarop men zo iemand niet meer serieus neemt.” Dit soort opmerkingen is nou net het probleem Hans. Klimaat zit niet in de categorie “de aarde is plat”. Het is zeer lastig te bewijzen dat een verhaal aantoonbaar onjuist is (soms is er zwakke methodiek of zwakke statistiek, zoals bij Mann en zijn hockeystick en wie weet bij Scafetta en zijn zoninvloed) en er is gezien de matige kwaliteit van de data en het complexe systeem nou eenmaal veel ruimte voor verschillende hypotheses. Deal… Lees verder »
Marcel, Dit lijkt me niet de plek om nu in detail over zaken te discussiëren die wel of niet aantoonbaar juist zijn. Misschien was die formulering niet zo handig. Waar het om gaat is dat mensen als Curry, Michaels, Spencer & Christy, etcetera regelmatig met bijzonder zwakke argumenten op de proppen komen, die terecht hard bekritiseerd worden. Als ze die kritiek onbeantwoord laten, en in plaats daarvan gaan klagen over intolerantie vind ik dat nogal kinderachtig. Wetenschappelijke debatten gaan nu eenmaal vaak hard tegen hard, niet alleen in de klimaatwetenschap. O,en ik blijf erbij dat je bewering dat de mainstream… Lees verder »
@Hans Custers “Als je het met me eens bent over het maatschappelijke debat dat we moeten voeren, vind je dan ook dat we de volledige range van mogelijkheden daarbij in beschouwing moeten nemen? Inclusief de kleine kans, grote gevolgen scenario’s? En dat het dus veel te beperkt is om je op één enkel “most likely” getalletje te concentreren?” Absoluut, natuurlijk moet je alle argumenten en scenario’s in ogenschouw nemen. En ik zal nooit mijn hele klimaatbeleid baseren op mijn huidige standpunt dat klimaatgevoeligheid wrs laag is. Het is slechts een van de vele factoren die het beste beleid zullen bepalen.… Lees verder »
Marcel schreef: “…in dat geval (bij range 3-4,75) was de teneur van het IPCC-rapport vermoedelijk heel anders geweest en zou een eventueel rapport van Lewis en mij er uiteraard ook heel anders hebben uitgezien”. Bedankt voor je antwoord. Het was natuurlijk hypothetisch gesteld maar het ging mij om het gedachtenexperiment dat als Lewis en jij tijdens het onderzoeken van AR5 de range 3-4,75 hadden gevonden als optimale range in tegenstelling tot 2-4.5°C. Natuurlijk zou het rapport dan minder reden bevatten om gepubliceerd te worden. Toch? En was er al niet het idee dat de range lager zou gaan uitvallen vóór… Lees verder »
Leuk, substitutie:
Dit lijkt me niet de plek om nu in detail over zaken te discussiëren die wel of niet aantoonbaar juist zijn. Misschien was die formulering niet zo handig. Waar het om gaat is dat mensen als Hansen, Jones, Mann, Trenberth, etcetera regelmatig met bijzonder zwakke argumenten op de proppen komen, die terecht hard bekritiseerd worden. Als ze die kritiek onbeantwoord laten, en in plaats daarvan gaan klagen over intolerantie vind ik dat nogal kinderachtig. Wetenschappelijke debatten gaan nu eenmaal vaak hard tegen hard, niet alleen in de klimaatwetenschap.
Alarmisten hebben nooit kritiek op alarmisten.
@Hans Custers. ” De realiteit is dat vrijwel alles waar zelfverklaarde sceptici mee aankomen door de mainstream wetenschap inhoudelijk wordt weerlegd.” Ik herinner me als de dag van gisteren een publicatie van Steig c.s. waarin werd beweerd dat de temperatuur op de Zuidpool ook aan het stijgen was, iets wat tot dan toe onduidelijk was. De studie werd met veel bombarie aangekondigd juist voor de Kopenhagen klimaatconferentie. Een aantal ‘zelfverklaarde’ sceptici onder aanvoering van O’Donnel rook onraad en heeft het Steig verhaal weten te ontmaskeren. Alles was van dag tot dag op internet te volgen. De ‘zelfverklaarde’ sceptici hebben hun… Lees verder »
@Jacques – het artikel van O’Donnell geeft ook aan dat Antarctica aan het opwarmen is, maar slechts half zo snel als waar Steig mee kwam. Volgens O’Donnell warmt het Antarctisch schiereiland wel drie keer harder op dan wat Steig beweerde. Jij noemt het ontmaskeren, ik zie het meer als graduele vooruitgang waar door betere technieken te gebruiken de scherpe randjes ergens vanaf gehaald worden. Zo gaat het nu eenmaal in de wetenschap, neem nooit een Nature of Science artikel dat als eerste iets roept voor waarheid aan. @Marcel – ik wil heel graag die discussie over adaptatie, mitigatie, koolstofbelasting etc.… Lees verder »
@Guido. Ontmaskeren of nuanceren, een kwestie van smaak lijkt mij. Waar het mij om ging is dat sceptici wel degelijk bijdragen aan de klimaatwetenschap. Het Steig/O’Donnell verhaal is daar een prachtig voorbeeld van. En van de tegenstand die sceptici ontmoeten vanuit de mainstream wetenschap als ze iets willen ‘nuanceren’.
Zou iemand mij duidelijk kunnen maken wat de juiste temperatuur is voor de Aarde en wanneer het de laatste keer is geweest dat we deze ideale omstandigheden hebben gehad ?
Mijn keuze voor het citaat van Bengtsson krijgt een opmerkelijk staartje. Zojuist maakt GWPF bekend dat Bengtsson is toegetreden tot de council van de GWPF, waar onder andere ook Lindzen, McKitrick en Tol in zitten. Zie
http://www.thegwpf.org/professor-lennart-bengtsson-joins-gwpf-academic-advisory-council/
Verandert dit de situatie? Behoort Bengtsson nu definitief tot de “twijfelbrigade”?
Ik ben benieuwd of de GWPF dan wel Bengtsson met een uitgebreidere toelichting zullen komen. Ik denk dat velen in de klimaatgemeenschap deze beslissing met gefronste wenkbrauwen zullen aanhoren. Wordt ongetwijfeld vervolgd.
Eigenlijk wel een geraffineerde strategie van Van Soest en zijn gezelschap van de ‘usual suspects’:
1. Beklim de kansel, claim het alleenrecht op de klimaatwetenschappelijke consensus en verkondig – met Van Soest’s woord in de hand – de eigen morele superioriteit;
2.Creëer vervolgens een denkbeeldige vijand, noem die ‘sceptisch paralleluniversum’ of ’twijfelbrigade’ en verketter deze antiwetenschappelijke sukkels;
3. Strooi dan een complimentje en werp hen een kluif toe door ze uit te nodigen voor het maatschappelijk debat.
Machiavelli zou trots zijn geweest…
Wat is eigenlijk de wetenschappelijke achtergrond van die Jean Paul van Soest ?
Ik denk dat hij nog nooit een differentiaalvergelijking heeft gezien.
Het zou beter zijn om zijn advertorial te laten voor wat het is.
Ik ben wat sceptisch over zijn vermogen zich wetenschappelijk te uiten.
Bert Amesz gefeliciteerd met jouw heldere analyse.
@Fulco
Dat is niet helemaal eerlijk richting Van Soest. Hij heeft milieuhygiene gestudeerd in Wageningen en heeft wel degelijk een achtergrond waarmee je in de klimaatwetenschap kunt duiken.
Kortom, speel niet op de man, maar kom met argumenten.
Marcel
Marcel, Is hij daarin ook afgestudeerd, ik kan namelijk nog niet veel vinden en dan nog is het de vraag of hij de fysica achter het klimaat kan doorgronden met milieuhygiene. Overigens ben ik het niet eens met jouw tweede zin, klimaatwetenschap is minder eenvoudig dan gedacht. We zijn nog ver van 1 zuiver autonoom werkend model, ik durf haast te zeggen dat we nog niet eens op de helft zijn, laat staan dat modellen al iets kunnen voorspellen met enige nauwkeurigheid. Er zijn veel grijze gebieden en veel wetenschappers zijn het met elkaar oneens. Neem zoiets als de invloed… Lees verder »
Fulco, je moet jouw onwetendheid niet op deskundigen terzake projecteren. Dus niet: “We kunnen niet eens beoordelen of het wisselend wolkendek een gevolg is of een oorzaak of dat het zorgt voor een negatieve of een positieve feedback. Ook de quantitatieve fysica van moleculen met dipoolmomenten in de atmosfeer is nauwelijks bekend…” Maar: “Ik kan niet eens beoordelen of het wisselend wolkendek een gevolg is of een oorzaak of dat het zorgt voor een negatieve of een positieve feedback. Ook de quantitatieve fysica van moleculen met dipoolmomenten in de atmosfeer is iets waar ik de ballen van snap.” Op die… Lees verder »
Ik zou graag willen weten welke van de zelfbenoemde skeptici alhier van mening zijn dat het risico op serieuze gevolgen door AGW nul is. Dat is de crux van het hele ontkennersverhaal. Door de jaren heen zijn ze steeds meer opgeschoven (en doen nu alsof ze nooit anders beweerd hebben). Nu geven ze alles toe (ja, het warmt op, ja, deels door de mens, ja, het gaat nog meer opwarmen), maar passen vervolgens weer menig bekende twijfeltactiek toe. Maar het gaat om risicomanagement. Dus nogmaals, welke skepticus hier is van mening dat het risico op serieuze gevolgen door AGW, de… Lees verder »
Neven Dat is een drogredenering. Bv is het risico op serieuze gevolgen door een meteorietinslag in de komende eeuw nul? Nee natuurlijk, hoewel de kans op een grote inslag klein is. Hoeveel ben jij bereid uit te geven aan een wereldwijd verdedigingssysteem om meteorieten onschadelijk te maken? 10 euro per jaar, 100, 1000? Natuurlijk is de kans op CAGW niet nul, zoals ook de kans op een serieuze afkoeling niet nul is! De vraag is of de kans groot genoeg is om je zorgen te maken? De vraag is ook wat zijn je beleidsopties? Hoeveel gaan die kosten? Wat leveren… Lees verder »
Dan stel ik gewoon een heel andere vraag. Welke ‘skepticus’ hier is van mening dat het risico op serieuze, nadelige gevolgen van AGW verwaarloosbaar is?
(natuurlijk is de werkelijkheid taboe, maar de werkelijkheid is dat kans anno heden reeds mathematisch één is – maar laten we even blijven doen of dat niet zo is)
@cRR Kampen Ik zou zeggen dat dit nagenoeg dezelfde vraag is als die Neven stelde Het probleem van klimaatverandering is nu juist dat de klassieke benadering voor risico’s niet op gaat, zie het werk van bv Marjolein van Asselt (dit interview geeft een toegankelijke introductie: http://www.marjanslob.nl/wp-content/uploads/Marjolein-van-Asselt-interview.pdf) Zij zegt o.a.: “Ik ben dus geïnteresseerd in onderwerpen waar riskante onzekerheden spelen: genetische modificatie, klimaatverandering en daaraan gerelateerde overstromingsgevaren, de opkomst van nieuwe infectieziekten, ontwikkelingen in mobiele communicatie. De klassieke formule „risico = kans x effect‟ gaat in dit soort situaties niet op, omdat je kans en effect principieel niet kunt bepalen.” Hier… Lees verder »
“… is de kans dat het klimaat versneld gaat veranderen groter dan nul?” Die is één: het realiseert. Je kent de ‘wheelchair’ grafiek, maar het grote geld is eigenlijk een veel sterker empirisch middel om in te zien. Prijzen van granen, koffie enzovoort: http://www.barchart.com/chart.php?sym=ZCY00&t=BAR&size=M&v=0&g=1&p=MN&d=X&qb=1&style=technical&template= is een voorbeeld van mais (alwéér een hockeystick). Ga naar links en kies ‘all futures’ voor de voedingsgrondstof die je boeit (let op: in 2008 was de subprimecrisis, alle commodities in piek: niet weergerelateerd). Oorzaak in samenvatting is helder: http://robertscribbler.wordpress.com/2014/05/06/climatologist-oklahoma-is-burning-usda-issues-dust-bowl-alert/ . “Dan moet er nu beleid komen.” Nee, ik stel voor dat iedereen de gifbeker nu… Lees verder »
Nog even terzake wat puntjes: – Mijn variant van de vraag van Neven is formeel niet gelijk eraan, maar qua bedoeling (inderdaad) wel. Marcel kwam met het voorbeeld van een meteorietinslag, of misschien wel komeetinslag (kaliber het soort dat de dino’s uitroeide en de planeet der zoogdieren ontstond). De kans daarop zullen we inderdaad ongetwijfeld verwaarlozen, want een eens per paar miljoen jaar gebeurtenis heeft voor bijvoorbeeld onze levensduur gewoon geen betekenis (maar waarom kopen we Staatsloten?). Ik vind dit voorbeeld in relatie tot de risico’s van de klimaatverandering echter niet correct. Reparatie van Marcel’s voorbeeld zou lijken op: Er… Lees verder »
Al die (C)AGW doemverhalen zijn uitsluitend gebaseerd op modellen en ja, er zijn nu eenmaal mensen die nog steeds in (gesubsidieerde) sprookjes geloven…
Verkeersongevallen veroorzaken enorm veel leed en kosten miljarden. Toch hebben we er geen moeite mee ons in een voortuig te verplaatsen met 120km/uur (of nog harder).De logische oplossing zou zijn de maximale snelheid terug te brengen naar 30km/uur om zoveel mogelijk risico’s te vermijden. Verder zou ik iedereen verplichten altijd een valhelm te dragen (ook in bed). We kunnen het zo gek niet bedenken om geen risico’s te lopen maar toch gaan we op een dag dood. Het leven is kort en de jaren vliegen voorbij en toch proberen we opnieuw en opnieuw het leven zo ellendig mogelijk te maken… Lees verder »
Er gaan veel meer mensen dood door trams dan door kerncentrales. Toch verbieden we kerncentrales maar blijven trams rijden. Risicoperceptie is een vrreemd ding. De opwarming van de aarde leidt volgens Tol tenminste tot 2075 tot netto voordeel. Het klimaat is dus (misschien!!!!) een probleem voor de kleinkinderen van de chinezen en de indiers die dan trouwens rijk genoeg zullen zijn om een robotleger te bouwen die de problemen kunnen aanpakken. Klimaat: het is niet eens een probleem. Daarbij is het ook nog schokkend dat nota bene socialisten promoten dat de armen van de 21ste eeuw ( wij nu )… Lees verder »