Mijn korte presentatie tijdens het debat van gisteren in Leiden (georganiseerd door het Studium Generale, het Science Cafe Leiden en studentenvereniging Minerva) eindigde ik met het beruchte Hide the decline-citaat uit de climategate-e-mails:
I’ve just completed Mike’s Nature trick of adding in the real temps to each series for the last 20 years (ie from 1981 onwards) and from 1961 for Keith’s to hide the decline.
Mijn stelling luidde:
De klimaatwetenschap heeft door climategate haar onschuld verloren. De e-mails laten zien dat prominente IPCC-auteurs doelbewust bezig zijn om data te manipuleren. In plaats van schoon schip te maken heeft de onderzoeksgemeenschap dit gedrag getolereerd waardoor de crisis in de klimaatwetenschap nu nog groter is dan vlak na het uitbreken van climategate.
De gewraakte passage is te vinden in een e-mail die Phil Jones in 1999 stuurde aan Mann, Bradley en Hughes, de auteurs van Manns hockeystick-artikel uit 1998. Het gaat in dit geval om een coverafbeelding voor een WMO-rapport:
Hier is duidelijk te zien dat Briffa’s reconstructie (in groen) als gevolg van ’the trick’ vanaf 1960 niet langer naar beneden gaat maar vloeiend doorloopt omhoog.
Er zijn in Engeland drie onderzoekscommissies geweest die naar climategate hebben gekeken. De belangrijkste was de Climate Change E-mails (CCE) Review van Muir Russell. Zij veroordeelden Hide the decline:
On the allegation that the references in a specific e-mail to a ‘trick’ and to ‘hide the decline’ in respect of a 1999 WMO report figure show evidence of intent to paint a misleading picture, we find that, given its subsequent iconic significance (not least the use of a similar figure in the IPCC Third Assessment Report), the figure supplied for the WMO Report was misleading.
Hoewel het IPCC-rapport hier genoemd wordt veroordeelde de Muir Russell onderzoekscommissie het gebruik van hide the decline in zowel het derde als het vierde IPCC-rapport niet expliciet.
Ondanks deze kritiek van de CCE Review zijn de conclusies van de verschillende onderzoekscommissies doorgaans geïnterpreteerd als een vrijgeleide voor de betrokken onderzoekers. Dit bijvoorbeeld schreef het PCCC recent in hun brochure De Staat van het Klimaat 2010:
Diverse commissies vanuit zowel wetenschappelijke als politieke hoek(zoals Britain’s Royal Society, House of Commons, Penn State University, National Academy of Sciences) hebben deze zaak onderzocht. Alle hebben geconcludeerd dat er geen sprake is geweest van malafide praktijken.
Tja, wat versta je onder malafide praktijken? Door dit soort vage omschrijvingen kom je er niet achter of het PCCC iets als Hide the decline nu wel of niet acceptabel vindt.
Vellinga schrijft in zijn boek Hoezo Klimaatverandering (pag. 41) over climategate:
In deze correspondentie kwam een aantal passages voor waaruit je zou kunnen opmaken dat deze onderzoeker selectief is omgegaan met temperatuurgegevens uit het verleden. Hiermee zou hij de huidige opwarming als ernstiger hebben voorgesteld dan gerechtvaardigd. Ook zou uit de correspondentie blijken dat er sprake is van een beperkte gesloten wereld van klimaatwetenschappers, die kritische onderzoekers buiten de deur willen houden. Deze beschuldigingen zijn later onderzocht en onterecht bevonden door allerlei onderzoekcommissies, maar toch, de toon was gezet.
Opzienbarend
Opnieuw lekker breed en vaag gehouden, dan is climategate goed neer te zetten als een storm in een glas water.
Tijdens het debat gisteren werd Vellinga gevraagd te reageren op mijn stellingen. Hij begon onmiddellijk een heel verhaal over andere niet-boomring proxies die de hockeystick zouden bevestigen. Ik zei, daar gaat het nu niet om, vind je nu dat het IPCC de ‘decline’ had moeten laten zien, ja of nee? Waarop het hoge woord eruit kwam. Ja, Vellinga vond dat het IPCC de decline had moeten laten zien.
Voor het publiek zal dit een nauwelijks opzienbarend moment zijn geweest in het debat. Maar het is wel degelijk zeer opzienbarend. Internationaal hebben de laatste tijd Richard Muller en Judith Curry zich openlijk uitgesproken tegen Hide the decline. Maar daar is het zo’n beetje bij gebleven. Vrijwel geen enkele mainstream klimaatonderzoeker heeft openlijk Hide the decline veroordeeld en de onderzoekscommissies hebben nagelaten Hide the decline tot op de bodem uit te zoeken. Als gevolg daarvan heeft de klimaatwetenschap nagelaten om na climategate schoon schip te maken. Als gevolg daarvan vind ik de crisis in de klimaatwetenschap nu nog groter dan vlak na climategate.
De erkenning van Vellinga, een van Nederlands invloedrijkste klimaatonderzoekers en een IPCC’er van het eerste uur, dat Hide the decline, niet acceptabel is in IPCC-rapporten is wat dat betreft historisch en hopelijk een klein stapje op weg naar het gezonder maken van de klimaatwetenschap.
Het gezonder maken van de klimaatwetenschap? Goh, en dan worden de alarmisten van overdrijving beschuldigd.
Een minstens zo relevante vraag is of Jones wel zijn nagels had geknipt toen hij z’n snode plannen aan zijn handlangers bekend maakte. :-|
Oftewel…
Hoe lang ga je deze koe nog uitmelken, Marcel?
En voor wie het interessant vindt, is hier een onlangs verschenen video op Youtube over ‘hide the decline’.
@Neven: Zolang veel klimaatwetenschappers en leken als u pogen dit gevalletje weg te bagatelliseren zal deze koe nog wel een tijdje gemelkt dienen te worden. En overal legt Crok netjes uit waar de blunder zit: in het verdoezelen van de gebruikte meetgegevens, in het aan elkaar koppelen van verschillende reeksen en vooral in het niet erkennen dat boomringen kennelijk hele slechte proxies zijn voor temperatuurreconstructies. Als termperatuurbepaling via boomringen na 1960 zo ver afwijken van gemeten temperatuur, waarom zou dat dan niet voor 1960 gelden? Waarom houden wetenschappers als Jones, Britta en Mann dan zo halstarrig vast aan die boomringen,… Lees verder »
Over wegbagatelliseren gesproken: wanneer kunnen we eindelijk eens wat journalistiek werk over het schandaal rond Edward Wegman gaan verwachten? Een van z’n papers is ‘retracted on the grounds that it contains extensive plagiarism’. Het rapport dat hij bij het Amerikaanse congres inleverde, zat ook vol geplagieerde teksten (nota bene van een van de mensen in het beklaagdenbankje), verdraaiingen, een slaafse kopie van het werk van McIntyre (waar het laatste woord ook nog niet over is gesproken) en een bizar hoofdstuk over Social Network Analysis. Bizar omdat het ten eerste grote delen tekst bevat die van Wikipedia is gekopieerd, ten tweede… Lees verder »
Neven, ik zit eerlijk gezegd te wachten tot jij je eigen blog begint, dan kan je daar al die goede ideeen uitwerken.
En al dat extreme weer wereldwijd helpt ook niet echt mee, hè? En dan te bedenken dat sommige instituten, zoals het Australische Bureau of Meteorology, alweer voorspellen dat er een El Niño aan zit te komen. Als dit ook daadwerkelijk gebeurt, en de effecten van een actievere zon ook in de gemeten temperaturen beginnen door te werken, is er een zeer goede kans dat 2012 een nieuw warmterecord gaat neerzetten, afgetekend dit keer. Al helemaal als de El Niño niet weer door een pittige La Niña wordt gevolgd. Ik verwacht dat er nog een hoop weg valt te bagatelliseren de… Lees verder »
Marcel, ik heb al een blog over Arctisch zeeijs en heb het daar druk genoeg mee naast werk (als zelfstandige) en gezin. Ik denk dat het nuttiger is om af en toe hier en op Climategate.nl in de clinch te gaan, want een beetje tegengas is alleen maar goed voor de meelezers. Om weer even on-topic te gaan: Ik begrijp dat er op ‘hide the decline’ gehamerd moet worden – ook al verandert het niets aan de wetenschap – want het haakt mooi in op het klimaat van wantrouwen dat overal in de wereld heerst. Maar helemaal eerlijk is het… Lees verder »
PS Ik ondersteun liever de uitstekende Bart Verheggen dan dat ik een eigen blog begin. Zoveel ruimte is er ook niet voor Nederlandstalige blogs over klimaatverandering.
@Neven: “…Aangezien je wetenschappelijk niet meer hebt in te brengen dan wat een select groepje oude mannen je voorkauwt..” Wat heeft u toch met ‘oude mannen’? Op climategate.nl berijdt u ook steeds dit stokpaardje. Gerontofobie? Als ze met terechte kritiek komen, dan maakt de leeftijd (of geslacht of ras) niet zoveel uit, lijkt mij. Dat overal, dus ook bij skeptici fouten worden gemaakt en ook bewust gefraudeerd wordt, verbaast mij – als historicus – niet. Maar fouten, van wie dan ook, werk je niet onder het tapijt door naar andermans blunders te verwijzen. Zolang Mann, Jones en Britta om de… Lees verder »
Even off topic, het valt mij op dat de spatie na komma’s, dubbele punten et cetera steeds wegvallen na plaatsing van een bericht. Ook in de artikelen zelf zie ik hetzelfde probleem.
“Als die invloed dus gebaseerd is op fouten en een wetenschappelijke praktijk die niet door de beugel kan,heeft de klimatologie als geheel er een zorg bij.”
Daarmee bedoel ik niet zozeer de integriteit van een hele wetenschap, maar vooral het Cry Wolf effect.
Je bedoeld het Harold Camping effect?